Očista po svátečním hodování: Díky detoxu budete zdravější i krásnější

Cítíte se unavení, nemáte energii, je vám těžko? Chcete po konzumaci všech vánočních dobrot svému tělu odlehčit? Třeba by vám pomohl detox. Pokud je správně provedený, dovede nastartovat metabolismus, můžete se po něm cítit mnohem víc odpočatě, čile a svěže, a dokonce krásněji. Jak na to? Přinášíme vám průvodce detoxem.

Ve střevě, játrech a ledvinách se za život usadí mnoho toxinů. Je to dáno prostředím, ve kterém žijeme a samozřejmě také stravou. Kvůli konzumaci nadměrného množství hromadně chovaných zvířat se do našeho těla dostávají zbytky léků a těžké kovy, problémem může být i málo vlákniny, kterou získáváme ze zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva. Vláknina usnadňuje zažívání, ale pokud jí nemáme dost, ve střevech se ukládají odpadní látky. I proto je jednou za čas vhodné pročistit se. Detox si lze představit jako restart: budete se při něm vyhýbat škodlivým potravinám a zároveň vyhledávat ty, které pomáhají odbourávat odpadní látky.

Pečovat o vnitřní čistotu

„Od malička jsme se učili pečovat o vnější čistotu. Pravidelně si umývat ruce, vlasy a celé tělo od nečistot, se kterými jsme v celodenním kontaktu. Je to pro nás samozřejmé a děláme to každý den. Pečovat o čistotu vnitřního prostředí nás ale nikdo nenaučil. Přitom vzhledem ke způsobu našeho stravování a života obecně je to téma více než aktuální a potřebné,“ vysvětluje Lukáš Bulín M.D. A.M., který se metodám integrované a funkční medicíny a výživy věnuje více než 15 let a je také autorem programu Hubnujidlem.cz.

Více energie a zářivá pleť

Pravidelně prováděná očista pomáhá zpomalovat stárnutí, zlepšuje zdravotní stav i kondici pokožky – pleť po ní jen září. Ale i pokud detox zkoušíte poprvé, budete překvapení jeho okamžitými efekty: nepříjemné nadýmání a pocit těžkosti pomine, vaše nálada se zlepší, budete mít více energie a bude vám to lépe myslet. Děje se tak kvůli tomu, že orgány, které se podílejí na čištění, tedy játra a ledviny, obnoví a zvýší svoji činnost. Zrychlí se i schopnost obnovy buněk, která pod vlivem toxinů klesá. Detox stimuluje také hormonální systém, především štítnou žlázu. A zanedbatelný není ani jeho vliv na psychiku.

Od hladovky až po střídmé stravování

Existuje nespočet druhů detoxu, každému vyhovuje jiný způsob. „Velmi efektivní (a levný) je například půst. I ten se dá držet mnoha způsoby. Existují půsty o vodě, na zeleninových šťávách nebo takzvaný přerušovaný půst, který je předmětem mnoha lékařských studií a je mým favoritem a doporučuji ho mnoha klientům nejen jako prevenci, ale i ke zlepšení zdravotních potíží, jako je nadváha, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina krevních tuků a cukru nebo pro nastartování metabolismu u věčných dietářů,“ doporučuje Lukáš Bulín, „skvělé jsou bylinky, kterými můžeme podpořit konkrétní vylučovací orgány. Třeba ostropestřec, smetanka nebo čekanka nám pomohou s játry, zlatobýl, bříza či brusinka podpoří ledviny, maliník, ostružiník nebo třeba divizna zase lymfatický systém.“

Pozor na cukr v ovoci

A jaké potraviny bychom během detoxu měli konzumovat? „Každá očista je postavená na zelenině a omezeném množství ovoce. Z ovoce doporučujeme takové, které má nízký obsah cukru – třeba nakyslá zelená jablka Granny Smith jsou pro džusový půst ideální. Rozhodně nešlápnete vedle se špenátem, okurkou nebo celerem, který má díky svému složení povzbuzující účinek na zažívání, neutralizuje volné radikály a reguluje krevní tlak i oběh,“ radí Kristýna Hrubčíková z portálu Receptyschuti.cz. Lukáš Bulín doporučuje účinky detoxu podpořit saunou, lymfatickými masážemi nebo třeba zásaditými koupelemi v různých směsích solí.

Z půstu na normální stravu určitě pomalu

Pokud byste do půstu skočili rovnýma nohama a po letech, kdy jste se přejídali nezdravými potravinami, začali rovnou s hladovkou, připravili byste svému tělu pořádný šok. Proto se doporučuje se na očistu předem připravit a alespoň týden před zahájením detoxu se vyhýbat alkoholu, nikotinu, kofeinu, masu, příliš tučným jídlům, cukru a bílému pečivu. To samé platí i pro uzavření půstu. Pokud byste po očistě okamžitě začali jíst stejně jako dřív, celý její prospěšný účinek se vymazal. A navíc by vám asi bylo pěkně zle. Po džusovém půstu se doporučuje například ještě den nebo dva jíst pouze syrové ovoce a zeleninu, která obsahuje vysoký podíl vody a teprve postupně zařazovat běžné potraviny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty