Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

S Klárou v kuchyni: Zelený chřest se smetanou 2x jinak

Zelený chřest 2x jinak
Zelený chřest 2x jinak Autor: Klára Michalová
Sezona chřestu se pomalu chýlí ke konci, a pokud jste si tuto lahůdkovou zeleninu oblíbili, je potřeba si ji užít, dokud to jde.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Já na chřestové vlně jedu poměrně intenzivně – v rámci Bosch Fresh festivalu představuji naživo tři chřestové recepty, které už jsem tady na webu představila. V Plzni jsem navíc vedla workshop s herci ze seriálu Ohnivý kuře a připravila jsem pro ně nový recept, který se povedl a ráda se o něj podělím.

Workshop s herci Ohnivýho kuřete v rámci Bosch Fresh Festivalu v Plzni Foto: Workshop s herci Ohnivýho kuřete v rámci Bosch Fresh Festivalu v Plzni; foto: archiv festivalu

Kuřecí řízek v parmské šunce se zeleným chřestem ve smetanové omáčce

Zelený chřest 2x jinak 2 Foto:

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 2–3 kuřecí prsní řízky

• sůl a čerstvě namletý pepř

• trocha hladké mouky

• 4–6 plátků parmské šunky (nebo jiné sušené proscuitto nebo švarcvaldská šunka)

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 svazek (500 g) zeleného chřestu

• 2 lžíce bazalkového pesta

• 1 kelímek smetany

1. Kuřecí prsa podélně rozkrojte, aby nebyla tak silná. Osušte je papírovou utěrkou a z obou stran osolte a opepřete.

2. Plátky masa obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepejte. Každý plátek masa obalte proužkem šunky.

3. Ve velké pánvi rozehřejte olej a restujte na něm připravené maso asi 5 minut z každé strany, až bude maso propečené a povrch dozlatova.

4. Mezitím si připravte chřest. Odkrojte asi 2cm konce a stonky nakrájejte asi na 5cm kusy. Dejte je vařit do osolené vody asi na 3 minuty, poté sceďte. Nebo je můžete restovat společně s masem či na zvláštní pánvi s olejem.

5. V malé misce si smíchejte smetanu s pestem, případně lze přidat lžíci mascarpone. Až bude kuře opečené, přelijte ho ochucenou smetanou a přidejte i chřest. Přiveďte k varu, nechte lehce zhoustnout a stáhněte z ohně.

6. Podávejte samotné nebo s uvařeným bramborem či čerstvým pečivem.

Zelený chřest 2x jinak 3 Foto:

Nápad s ochucenou smetanou se mi zalíbil, tak jsem obdobně doma připravila i rychlou večeři z čerstvých těstovin. Místo masa jsem použila šunku, ale dobrá by byla i uzená slanina. A výraznější chuť dodala gorgonzola.

Zelený chřest 2x jinak 5 Foto:

Těstoviny se zeleným chřestem a sýrovou omáčkou

1. V osolené vodě uvařte čerstvé těstoviny.

2. Vedle v pánvi rozehřejte ghí nebo máslo, orestujte šunku nakrájenou na proužky, po chvíli přihoďte na špalíčky nakrájený zelený chřest a restujte.

3. V misce smíchejte trochu smetany, mléka, lžíci mascarpone, lžičku bazalkového pesta a rozdrobenou gorgonzolu. Směs vlijte do pánve, nechte rozpustit sýr a omáčku trochu zhoustnout.

4. Pak vmíchejte uvařené těstoviny a ihned podávejte :)

Chcete-li nahlédnout do mé kuchyně, sledujte mě na instagramu@primafresh, kde se s vámi dělím nejen o své recepty, ale i o spoustu dalších informací ze světa gastronomie:

Fresh instagram - koláž Foto:

Klára - podpis Foto:

Klára Michalová, šéfredaktorka Prima FRESH

Související témata: s Klárou v kuchyni , chřest , Sběratelka chutí , Český chřest , chřestové recepty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama