zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Top 7 bylinek, které nesmí chybět ve vaší domácí zahrádce
Autor: iStock Top 7 bylinek, které nesmí chybět ve vaší domácí zahrádce

Top 7 bylinek, které nesmějí chybět ve vaší domácí zahrádce

Bylinky. Skvěle dochutí jídlo i dezert, osvěží koktejly a připravují se z nich báječné domácí limonády. Pěstovat se dají celkem snadno a zvládne to každý, i když není zrovna zdatný zahradník. Které bylinky vám nesmějí na zahrádce nebo v truhlíku chybět?
Kateřina Šváchová , 07.05.2021

reklama

Bylinky jsou nejlepší čerstvé, a to je také důvod, proč obliba jejich pěstování v domácích podmínkách stále roste. Navíc jde o skvělý způsob, jak se odreagovat a současně ušetřit nějaké peníze. Nepotřebujete pro ně moc místa, a pokud nemáte zahrádku, vystačíte si s květináči na okenním parapetu, balkoně nebo na terase. Bylinkám dopřejte slunné stanoviště a zálivku podle jejich potřeb. Rostlinkami občas pootočte a pravidelně je stříhejte, podpoříte tak jejich rovnoměrný růst, začnou obrážet a brzo hezky zhoustnou.

Bylinky můžete pěstovat na balkóně nebo na parapetu
Autor: iStock Bylinky můžete pěstovat na balkóně nebo na parapetu

Pokud jsme vás na pěstování bylinek navnadili, tady je 7 druhů, které by vám neměly doma chybět:

Hladkolistá petržel

Petrželka je všestranná bylinka. Hodí se k dozdobení jídel, dochucení mletých mas, k posypání brambor, do pomazánek i do smoothie. Rostlinka je to poměrně odolná, sklízet ji můžete kdykoli a bude stále vyhánět nové přírůstky. 

Petržel vysévejte na záhon na jaře a na podzim. Za oknem v květináči se jí daří celoročně. Při klíčení jí dejte čas, trvá trochu déle, než vyraší první lístky. Vyberte slunné stanoviště, půdu udržujte rovnoměrně vlhkou a občas ji přihnojte přírodním hnojivem.

Pažitka

Se svou jemně pikantní chutí a cibulovým aroma se pažitka skvěle hodí do vajíčkových pomazánek i salátů. Používá se k výrobě bylinkového másla a k dochucení čerstvých sýrů. Snad nejznámější je v kombinaci s tvarohem na čerstvém chlebu nebo jako doplněk brambor na loupačku. Má vysoký obsah vitamínu C, a proto je nelepší ji použít za studena a k dozdobení hotových polévek.

Pažitka (lidově šnytlík) je vynikající bylinka do květináče. Daří se jí na slunném okenním parapetu. Je ale potřeba dbát na pravidelnou zálivku. Raději méně a častěji. Má ráda vlhkou a propustnou půdu, slunce i polostín. Venku je jednou z prvních bylinek, které se vám na záhoně zjara objeví. 

Růžové až fialové květy pažitky jsou jedlé. Použijte je na ozdobu pomazánek, na brambory, do těstovin nebo do salátu.

Pažitku pravidelně stříhejte, aby zůstala silná
Autor: iStock Pažitku pravidelně stříhejte, aby zůstala silná

Bazalka

Jednou z vonných bylinek, které se doma pěstují nejčastěji, je bazalka. Nejznámější je její využití v kombinaci s rajčaty a mozzarelou při přípravě italského caprese. Bazalku máme vlastně nejvíce spjatu právě s italskou kuchyní díky pizze Margherita nebo různým pokrmům z pasty. Skvělá je i do mletých mas a zeleninových salátů. Bazalku vždycky přidáváme až do hotového jídla, nevaříme ji.

Bazalka dobře vzejde ze semen. Doma jí vyčleňte teplé a slunné místo. Upřednostňuje vlhkou, ale dobře propustnou půdu a pro podporu nového růstu bude vyžadovat častou sklizeň zaštipováním vrchních částí větviček. Pak bude pěkně obrážet a dělat vám radost po celý rok.

Bazalka je skvělá do italských receptů
Autor: iStock Bazalka je skvělá do italských receptů

Rozmarýn

Rozmarýn je výtečným kořením a také známou léčivkou s dezinfekčními a protizánětlivými účinky. V kuchyni dodá středomořský šmrnc steakům stejně jako pečeným a dušeným masům či grilované zelenině. Hodí se také pro macerování v olejích a octech nebo na přípravu bylinkových másel. 

Květináč s rozmarýnem postavte na slunné teplejší stanoviště. Dopřejte mu propustnou, hlinitopísčitou půdu a občas ho přihnojte. Se zálivkou to v jeho případě nepřehánějte. Vždy počkejte, až bude zemina v květináči skoro suchá. Pokud máte rozmarýn na záhoně, na podzim ho přesaďte do květináče. Tuhou a vlhkou zimu by venku nepřečkal.

Tymián

Nenáročnou a zároveň jednou z nejoblíbenějších bylinek se širokým uplatněním je tymián. Patří do směsi provensálského koření a je také jednou z podstatných součástí tzv. „bouquet garni“. Jedná se o svazek bylinek, který se přidává do polévek a dušených pokrmů, aby během přípravy předal jídlu maximum chutí a vůní. Tymián se sám o sobě hodí k dochucení masa a ryb, omáček, grilované zeleniny, těstovin, nádivek a paštik.

Pro výsadbu tymiánu volte slunné a závětrné stanoviště s dobře propustnou a chudou zeminou. Se zálivkou to nepřehánějte a rostliny ani nehnojte.

Oregano

Oregano je blízký příbuzný majoránky, chuť má ale výraznější, lehce nahořklou. Využijete ho zejména při přípravě italských jídel a je také součástí směsi provensálského koření. Skvěle se hodí do mletých mas, na pizzu, do omáček na těstoviny, k ochucení plodů moře, pečené a grilované zeleniny, zejména rajčat, cukety, lilku a paprik, a také do salátových zálivek. 

Teplomilné oregano potřebuje lehkou, propustnou zeminu a slunné stanoviště ideálně na okraji záhonu nebo u obrubníku. S úspěchem se dá pěstovat i na skalce. Nevyžaduje mnoho vody a čím více ho budete sklízet, tím rychleji a silněji poroste.

Máta peprná

Ve spojení s mátou nám většinou jako první naskočí mátový čaj a hned za ním koktejl Mojito. Tím to ale zdaleka nekončí. Máta se skvěle uplatní nejen v nápojích a smoothie, ale osvěží také zeleninové a ovocné saláty, ozdobí dezerty, je výborná do dresingů a hodí se na dochucení mletých mas. Aromatická léčivka zdomácněla v řadě národních kuchyní a v arabském světě je přímo nepostradatelná.

Co se týče pěstování, máta je vlastně plevel. Už to samo o sobě napovídá, že je to bylinka nenáročná. Rychle se šíří podzemními odnožemi a snadno převezme kontrolu nad vaší zahradou. Myslete na to při výsadbě do záhonu. Má ráda vlhkou půdu a polostín. Při dostatku vláhy se jí ale daří i na slunci. Pokud ji zasadíte do květináče, vyberte nějaký pevný a prostorný.

reklama

Související témata: bylinky , Bazalka , pažitka , petržel

reklama

Přečtěte si také