Tato typická japonská polévka si za poslední roky vybudovala v České republice silnou fanouškovskou základnu. Objevují se nové a nové restaurace, které ramen připravují, ale zároveň již existuje několik specializovaných ramen barů. Chtěli byste vědět, v čem se jednotlivá provedení dané polévky liší?
Víte, jak rozpoznat 3 základní druhy hřejivého ramenu?

Víte, jak rozpoznat 3 základní druhy hřejivého ramenu? Zdroj: se souhlasem Matthew Hamiltona / Unsplash
Víte, jak rozpoznat 3 základní druhy hřejivého ramenu? Zdroj: se souhlasem Matthew Hamiltona / Unsplash
Existuje několik způsobů, jak lze ramen kategorizovat. Vaří se speciální kombinace, které jsou typické pro určitý region (jako např. Sapporo ramen) nebo se jednotlivé varianty liší podle toho, z čeho je uvařen základ samotného vývaru. Což mohou být různé druhy zvířecích kostí, ryby nebo sušené mořské řasy. My se dnes podíváme na základní dělení dle dochucování. V restauracích se s nimi totiž setkáte prakticky nejčastěji, a proto se hodí znát jednotlivé rozdíly.
1. Shio (Šio)
Shio v překladu znamená sůl. Samotný základ polévky je kuřecí nebo vepřový, ale dochucuje se právě mořskou solí. Výsledný vývar je čistý, lehce nažloutlý a bývá celkově slanější. Řadí se mezi nejstarší druh ramenu vůbec.
2. Shoyu (Šóju)
Slovíčko shoyu vám může být trochu povědomé. Ano, v překladu totiž znamená sójová omáčka. Přesně touto tradiční ingrediencí je daný ramen dochucován, díky čemuž získává vývar chuť i typické zbarvení – lehce tmavší a dohněda. Jde často o nejpopulárnější typ ramenu, který si můžete dopřát. Hojně se vaří například v Tokiu.
3. Miso
Miso, poslední ze základních druhů dochucení. Ve své podstatě jde o relativně nové spojení, protože miso pasta z fermentovaných sójových bobů se začala přidávat do vývaru až v 60. letech, a to konkrétně na ostrově Hokkaidó. Výsledný ramen je bohatý, má hustší konzistenci a často bývá ozdoben například zrnky kukuřice. Hodí se do chladného počasí, které je právě pro nejsevernější ostrov Hokkaidó typické.
Víte, jak rozpoznat 3 základní druhy hřejivého ramenu? 2 Zdroj: iStock
Kromě těchto tří druhů se můžete v restauracích setkat i s rameny Tonkotsu nebo Kari. V prvním případě jde o ramen, který se připravuje z vepřových kostí. Má lehce zlatavou barvu, skoro až mléčnou konzistenci a svou typickou chuť získává mimo jiné i z přítomné želatiny. Jde tedy o kategorizaci podle základu samotného vývaru. Kari ramen je, podobně jako Miso, také relativně mladý. Co do chuti je pikantní, lehce nasládlý a jak už název napovídá, doplněný o kari koření.
redaktorka FTV Prima
