Panenské oleje přinášejí nevšední chutě i zdravotní benefity. Vyznáte se v nich?

Ostropestřecový, makový, sezamový, dýňový nebo třeba rýžový. Alternativní varianty olejů jsou pro mnohé stále velký otazníkem, protože si s nimi ve většině případů nevědí rady. Přitom ošperkují i sebejednodušší saláty, nebo dokonce moučníky. Přinášíme vám tipy na nevšední bio oleje!

Panenské rostlinné oleje obsahují vysoké množství bioaktivních látek, vitamínů a minerálů v přirozené podobě, které pak předávají našemu tělu. A proto bychom se při jejich výběru měli zaměřit zejména na jejich kvalitu. Hodnotné bio oleje zakoupíte na lokálních ekofarmách anebo v obchodech, kde je poznáte podle loga biolistu a biozebry, které vám zaručí, že se skutečně jedná o produkt pocházející z produkce ekologického zemědělství.

K vaření, nebo do salátu?

Panenské oleje se v hojném množství používají zejména ve studené kuchyni, ale mohou dobře posloužit i k tepelné úpravě. V tomto případě je však nutné sledovat tzv. bod zakouření, což je teplota, kdy olej začíná kouřit a znehodnocuje se. Podle bodu zakouření jednoduše poznáte, zda je tuk vhodný ke smažení nebo spíše do zálivky. Mezi oleje s vysokým stupněm bodu zakouření řadíme například řepkový, kokosový i sezamový. Tyto tuky přesahují rozmezí 177–190 °C. Naopak lněný, dýňový nebo ořechový olej používáme za studena.

Výrazná chuť i ve studené kuchyni

Rádi byste vašemu salátu dodali ten správný šmrnc? Sáhněte po dýňovém oleji. Jeho intenzivní chuť zastoupí koření a hodí se i k dochucení luštěnin. Ke gurmánským specialitám s výraznou příchutí pak řadíme ořechový olej, který se používá především k okořenění chuti salátů nebo těstovin.

Milovníci například indonéské nebo malajsijské kuchyně pak jistě ocení sezamový olej, který dodává zvláště pokrmům z jihovýchodní Asie nezaměnitelnou chuť. Nejenže díky svému aroma vytvoří z tradiční zálivky kulinářský zázrak, ale díky vysokému kouřovému bodu je vhodný také k tepelnému zpracování. Jemnější chuť pak nabízí avokádový olej, který se doporučuje pouze do studené kuchyně. Obsahuje velké množství vitamínů a tělu prospěšných látek, o které bychom ve vysokých teplotách při vaření nebo smažení přišli.

Rýžový olej – ideální pomocník při smažení

Oblíbený tuk na asijském kontinentu i v Severní Americe. Tento chuťově jemný olej můžeme díky vysokému bodu zakouření, který dosahuje až 215 °C, směle používat při smažení. Díky bohatému obsahu vitamínů a antioxidantů navíc zpomaluje stárnutí organismu a má kladný vliv na poruchy v průběhu menopauzy. Také chrání před UV zářením a dobře poslouží jako ochrana kůže při opalování.

Nevšední sladká chuť – zkuste makový olej!

Výrazná a neobvyklá příchuť dělá z makového oleje ideálního pomocníka ve studené kuchyni. Nejenže skvěle dochutí například saláty a bramborovou kaši, můžete ho rovněž použít i při pečení moučníků nebo dezertů. Je lahodný a jemný zároveň, proto perfektně doplní také ranní ovesnou kaši nebo bílý jogurt. Navíc patří i přes svou vysokou energetickou hodnotu k vyhledávaným olejům při hubnutí. Díky svému složení také podpoří imunitní systém.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty