Roláda
- bezlepková mouka (hladká) 145 g
- cukr krystal 110 g
- vejce (velká) 4 ks
- citronová kůra z 1/2 malého citronu
- sůl 1 špetka
Citronový krém
- smetana ke šlehání 200 ml
- polotučný tvaroh 180 g
- mascarpone 120 g
- ztužovač šlehačky (v prášku) 10 g
- moučkový cukr 120 g
- citronová šťáva 50 ml
- jahody
- borůvky
- jahodový džem
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Připravte plech (my jsme použili plech o rozměrech 40 × 25 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Ve vysoké nádobě vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Pamatujte, že čím více vzduchu dostanete do bílkového sněhu, tím bude vaše piškotová roláda nadýchanější. V hlubší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mouku a nastrouhanou citronovou kůru a vše vyšlehejte do hutného krému. Pak přidejte sníh z bílků. Vmíchejte ho do hutné směsi opatrně a pomalu. Klidně po částech.
- Hotové piškotové těsto nalijte do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozprostřete. Dejte těsto péct. Pečte 10 minut dozlatova. Můžete zkusit párátkem či špejlí, jestli je těsto dobře upečené.
- Upečené těsto můžete opatrně zarolovat a dát vychladnout bokem.
- Nyní připravte citronový krém. Smetanu vyšlehejte s cukrem a ztužovačem do tuha, přidejte tvaroh a mascarpone. Dobře promíchejte. Nakonec ještě přidejte šťávu z poloviny citronu a znovu dobře promíchejte. Krém odložte do lednice a nechte ho v chladu odpočinout. Mezitím nakrájejte jahody, připravte borůvky a domácí marmeládu. Jakmile máte připraveno a piškotová roláda vychladla, můžete začít se závěrečnými pracemi.
- Piškotovou roládu opatrně narovnejte (odrolujte). Rovnoměrně ji potřete oblíbenou domácí marmeládou, navrstvěte připravený citronový krém, přidejte ovoce nakrájené na kousky a roládu zase opatrně zarolujte. Snažte se ji pěkně utahovat, aby se neotevírala. Na závěr ji můžete posypat moučkovým cukrem či dozdobit zbylým krémem. Vaší fantazii se meze nekladou.
Vyzkoušejte také nepečený piškotový dort s jahodami a tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami