Head
- vepřové maso 500 g
- rajče 1 ks
Balkánský chléb (lepinje)
- sůl 1 lžička
Head
Postup přípravy
Maso nakrájíme na malé kousky, přisypeme koření na gyros, sůl, pepř, trošku oleje, promícháme a dáme asi na hodinu do lednice. Mezitím si do misky nakrájíme zeleninu. Maso opečeme zprudka na troše oleje.
Připravíme si dresink: smícháme jogurt nebo zakysanou smetanu s provensálským kořením, kari a cukrem. Přidáme rozmačkaný česnek a promícháme, dáme vychladit do lednice.
Na balkánský chléb smícháme mouku, prášek do pečiva, jogurt a trošku vody. Pokud je těsto příliš tuhé,zředíme ještě vodou. Z těsta vytvoříme placičky ve velikosti menšího talířku, vysoké asi centimetr. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů na pečicím papíru asi 15-20 minut.Vyndáme a zabalíme do vlhké utěrky, aby placky neztvrdly. Pak je rozkrojíme bud' napůl, nebo odkrojíme vršek a naplníme je opečeným masem, zeleninou a prolijeme dresinkem. Podáváme.