Léto je v plném proudu a s ním i sezóna grilování. A co může být lepšího než šťavnatý, dokonale propečený hamburger na grilu? Pokud toužíte po nezapomenutelném grilovacím zážitku, máme pro vás několik tipů, jak připravit ten nejlepší.
6 tipů, jak udělat nejlepší hamburger na grilu
Tip 1: Vyberte opravdu kvalitní maso
Základem skvělého hamburgeru je kvalitní maso. Ideální je hovězí maso s obsahem tuku kolem 20 %, které si zachová šťavnatost a chuť. Pokud chcete zkusit recepty na zdravé grilování, zvolte libové maso a přidejte extra chuť pomocí marinád a dipů. Maso kupujte u spolehlivého řezníka nebo v ověřených supermarketech. Dbejte na čerstvost a původ masa. Kvalita se v chuti hamburgeru rozhodně projeví.
Tip 2: Nepodceňujte přípravu masa
Maso na hamburgery neproklepávejte ani příliš nemačkejte. Hněťte ho jen tolik, aby drželo pohromadě. Před grilováním maso osolte a opepřete, případně použijte svou oblíbenou grilovací marinádu. Pokud chcete do masa přidat další ingredience, jako například cibuli, česnek nebo bylinky, směs lehce promíchejte. Hamburgerové placky tvarujte volně rukama. Nechte maso před grilováním odstát při pokojové teplotě, aby se prohřálo a lépe se propeklo.
Tip 3: Předehřejte
Pro dokonalý hamburger na grilu je klíčová správná teplota. Před položením masa na rošt nechte zahradní gril pořádně rozehřát. Vysoká teplota vytvoří na povrchu masa křupavou krustu a uzavře v něm šťávu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, počkejte, až uhlíky zešednou a přestanou kouřit. U plynového grilu nechte rošt rozpálit na vysokou teplotu. Rošt by měl být čistý a lehce potřený olejem, aby se maso nepřichytávalo.
Tip 4: Použijte pláty na grilování
Aby se hamburger nerozpadl, nepřipekl a nepřišli jste o šťávu, grilujte maso na grilovacích plátech. Maso se tak bude opékat na vlastní šťávě a zůstane krásně šťavnaté. Grilovací pláty také zachytí drobky a zabrání vzplanutí tuku. Pokud nemáte grilovací pláty, můžete použít grilovací koš nebo aluminiovou folii. Maso v nich bude chráněné a snadno se obrátí.
Tip 5: Pozor, každá minuta se počítá
Hamburger by měl být propečený, ale ne vysušený. Grilujte ho 3-4 minuty z každé strany, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne alespoň 70 °C. Poté maso sundejte z grilu a nechte pár minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozložila. Při grilování hamburgery obracejte jen jednou, aby se nepřesušily. Na otočení použijte grilovací kleště nebo lopatku, nikdy do masa nepíchejte vidličkou, vypustili byste tím cennou šťávu.
Tip 6: Neopomeňte na doplňky
Hamburger není jen o mase. Vyberte kvalitní bulku, čerstvou zeleninu a skvělé dipy a dresinky. Zkuste domácí majonézu, BBQ omáčku nebo třeba guacamole. Fantazii se meze nekladou! Na bulky můžete použít klasické pšeničné žemle, celozrnné housky nebo třeba křupavé ciabatty. Skvěle se hodí rajčata, ledový salát, cibule nebo nakládané okurky. A nezapomeňte na sýr! Plátek čedaru, goudy nebo mozarelly dodá hamburgeru šmrnc.
Připravit dokonalý hamburger na grilu není věda. Stačí kvalitní suroviny, trocha praxe a chuť experimentovat. Nebojte se zkoušet nové kombinace chutí a ingrediencí. Marinujte maso, míchejte dipy, pečte vlastní bulky. Každý hamburger může být originál. Tak rozdělejte oheň ve svém zahradním grilu a pusťte se do grilování. Užijte si léto plné báječných grilovacích zážitků a nezapomenutelných chutí. Léto nikdy nechutnalo lépe!