Korpus:
- vejce 4 ks
- cukr krupice 180 g
- plnotučné mléko 200 ml
- olej 100 ml
- hladká mouka 200 g
- kakao 40 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- sůl 1 špetka
Čokoládový krém:
- hořká čokoláda 100 g
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml
- cukr 1 lžíce
Zelený krém:
- máslo (změklé) 100 g
- moučkový cukr 200 g
- plnotučné mléko 1–2 lžíce
- zelené barvivo (gelové)
Postup přípravy:
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přilijte mléko, olej a lehce promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
- Sypké suroviny vmíchejte do tekuté směsi, těsto nalijte do formy (20×20 cm) a pečte při 180 °C cca 30 minut. Nechte vychladnout.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte ji trochu zchladnout. Mascarpone vyšlehejte se smetanou a cukrem na hladký krém a přimíchejte čokoládu. Korpus vodorovně podélně rozkrojte a spodní potřete krémem, menší část vrchního korpusu odkrojte a rozdrobte. Krémem pak potřete také povrch a boky dortu.
- Máslo vyšlehejte do pěny. Přisypte cukr a šlehejte do krémové konzistence, přidejte barvivo a trochu mléka. Boky dortu obalte rozdrobeným korpusem a povrch ozdobte pomocí cukrářského pytlíku s řezanou trubičkou zeleným krémem.
PRIMA TIP: Zelená postavička na talíři je sice plastová, ale pokud jste zruční, můžete si vytvořit vlastní a jedlou např. z fondánu. Ten totiž snadno obarvíte do potřebné barvy.
Chcete si upéct dortovou klasiku? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Krtkův dort
Nebo se mrkněte na další recepty s mascarpone: