Škvarkové pagáče

Doba přípravy:
Počet porcí: 25
Škvarkové pagáče  Foto:
Škvarkové pagáče
Foto: archiv Pražské řeznictví

Ať už si škvaříte sádlo doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, dobrých škvarků není nikdy dost. A pagáčků obzvlášť ne! Až je vyzkoušíte, pochopíte, proč máte příště napéct rovnou dvě várky. Jen se po nich zapráší.

Odkud pocházejí pagáče?

Původ škvarkových placek bychom hledali sice v maďarské kuchyni, ale stejně tak doma jsou na moravském Slovácku, kde jim místní neřeknou jinak než pagáče. Původně se maďarské pogácsa pekly v popelu u krbu a jejich název spolu s recepturou obyvatelé Slovácka přejali a upravili.

Suroviny
cukr 2 lžičky
mléko 200 ml
droždí 30 g
sádlo 100 g
škvarky 250 g
sůl 2 lžičky
čerstvě namletý pepř
vejce na potření
Postup
1

Mléko ohřejte. Rozpusťte sádlo.

2

Do misky rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru, 2 lžíce hladké mouky a zalijte asi 50 ml vlažného mléka, které jste si ohřáli, rozmíchejte vidličkou. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 15 minut.

3

Do mísy nasypte mouku, smíchejte se solí a trochou pepře. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj zbylé mléko a žloutky.

4

Větší část škvarků nakrájejte najemno, druhou část nakrájejte nahrubo. Přidejte do mísy s moukou. Dále do mísy nalijte zchladlé sádlo, vzešlý kvásek a důkladně propracujte. Hladké těsto nechte v míse, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout. Během kynutí propracujte.

5

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 1 cm. Pomocí skleničky vykrájejte kolečka. Pagáče rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

6

Troubu předehřejte na 190 ⁰C. Pagáče nechte 10 minut kynout na plechu, poté povrch přejeďte rádýlkem nebo vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby a pečete 20 minut dozlatova.

Škvarkové pagáče  Foto: Škvarkové pagáče; foto: archiv Pražské řeznictví

Uložit

Videa

reklama

reklama