Řepové rizoto s gorgonzolovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Řepové risotto s gorgonzolovou omáčkou  Foto:
Řepové risotto s gorgonzolovou omáčkou
Foto: My Cooking Diary

Hodně výrazná barva a velmi delikátní chuť... Toto italské rizoto je překvapivě jednoduché a opravdu efektní jídlo, kterým doma zaručeně ohromíte. Vsaďte na správnou rýži, kvalitní sýry a domácí vývar – to je základ úspěchu :)

Článek

20 neodolatelných receptů na rizoto   Foto:

20 neodolatelných receptů na rizoto

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...
Suroviny
Rizoto:
rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli) 160 g
bílé víno 80 ml
zeleninový vývar 400 ml
červená řepa 100 g
máslo 45 g
Parmigiano reggiano DOP, jemně nastrouhaný 65 g
špetka mletého kardamomu (nemusí být)
Omáčka:
Gorgonzola dolce DOP 80 g
K podávání:
hladkolistá petrželka nebo kerblík
lístky z čerstvého tymiánu
nasucho opražená piniová jadérka
Postup
1

Uvařte červenou řepu v osolené vodě (můžete použít i předvařenou vakuovanou řepu – ušetříte čas). Po uvaření nechte vychladnout a rozmixujte na kaši. Dejte stranou.

2

Rýži na rizoto osmahněte na olivovém oleji, zalijte vínem a nechte jej vyvařit. Poté postupně přilévejte horký vývar a postupně vařte a míchejte. Trvá to zhruba 15 minut.

3

Když je rýže hotová (tzv. al dente, na skus), sundejte ji z plamene a přimíchejte do ní máslo, strouhaný Parmigiano reggiano DOP, pyré z řepy, pár kapek citronové šťávy a špetku kardamonu.

4

Do rendlíčku přidejte smetanu a gorzonzolu a pomalu rozpouštějte na hladkou omáčku, kterou přelijete jemně přes rizoto. Dozdobte čerstvými bylinkami a opraženými piniovými jadérky (nebo nahrubo nasekanými opraženými vlašáky).

Řepové risotto s gorgonzolovou omáčkou  Foto:

Řepové risotto s gorgonzolovou omáčkou  Foto: Řepové rizoto s gorgonzolovou omáčkou; foto: My Cooking Diary

Nejchutnější deník

My Cooking Diary Foto:

My Cooking Diary jsem si původně založila na Facebooku pro kamarády, které zajímalo, co jím, když hubnu. Postupem času se začali na blog přidávat i další čtenáři a dávali mi najevo, že to co dělám, je baví. Založila jsem si proto svojí vlastní webovou stránku, aby recepty byly přehlednější, a od té doby mám oficiálně blog.

Snažím se moje čtenáře inspirovat ke zdravějšímu životnímu stylu, takže mimo fotek jídel přidávám na svůj Instagram i fotky toho, jak cvičím. Ke zdravému životnímu stylu patří ale taky zdravý rozum, takže nejsem nijak extrémní a snažím se kombinovat sem tam i nějaká méně zdravá jídla. Ráda taky se čtenáři sdílím svoje zážitky z cest, takže na blogu najdete i rubriku cestování. Momentálně pracuji na své první kuchařce, která bude obsahovat recepty na celý měsíc.

Kačí, My Cooking Diary

Videa

reklama

reklama