Knedlíky
- máslo 30 g
- ovesné vločky (jemné) 100 g
- celozrnná špaldová mouka 100 g
- měkký tvaroh (v alobalu) 250 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- jahody (nebo jiné ovoce, např. maliny, borůvky, jahody, meruňky, ostružiny…)* ) 12 ks
K podávání
- bílý jogurt
- tvrdý tvaroh (strouhaný)
- čekankový sirup
- ovoce (čerstvé i podušené)
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Ovesné vločky rozmixujte najemno. Promíchejte je s moukou. Přidejte tvaroh, vejce a rozpuštěné máslo. Dobře propracujte a uložte těsto na 30 minut do lednice.
- Ve velkém hrnci uvařte dostatek lehce osolené vody. Jahody omyjte a odstopkujte.
- Těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Z každého v dlani utvořte placičku, naplňte ji ovocem a uzavřete. Vytvarujte kulatý knedlík a pokračujte stejným způsobem se zbylým těstem.
- Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte je 8 minut. Pak je vyjměte a nechte okapat.
- Knedlíky rozdělte na talíře a doplňte je jogurtem, strouhaným tvarohem, čekankovým sirupem a ovocem.
PRIMA TIP: Čerstvé ovoce můžete obměnit za horký ovocný přeliv. V pánvi rozehřejte 1 lžičku másla, 1–2 lžíce javorového nebo čekankového sirupu, 1–2 lžíce citronové nebo limetkové šťávy, 1 lžíci vody a vsypte 1 hrst ovoce. Duste asi 2 minuty za občasného promíchání.
Vyzkoušejte klasické jahodové knedlíky z tvarohového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové