Quinoa se zeleninou z trouby

Doba přípravy:
Počet porcí: 3
Quinoa se zeleninou z trouby  Foto:
Quinoa se zeleninou z trouby
Foto: Klára Michalová

Quinoa není jen další "zrní". Je to opravdu fantastická surovina, která v Čechách prozatím čeká na masové objevení. Tady máte recept, kterým jsem quinou objevovala já. A byla to láska na první ochutnání, už teď vím, že to bude stálice v mém kulinárním repertoáru.

Kroužila jsem kolem quinoy už docela dlouho. Sbírala jsem recepty, pročítala kuchařky, ochutnala pár jídel ve zdravých bistrech. Až dozrál čas... A já si v DM drogerii koupila svůj první balíček quinoy. Nechybí na něm návod na přípravu, ale já si vzpomněla, že jsem  v kuchařce od Gwyneth Paltrow "It´s all good" četla recept na přípravu perfektně uvařené quinoy. Takže jsem to zkusila podle ní, a co myslíte? Výsledek byl PERFEKTNÍ! Quinoa nebyla rozvařená, zachovala si výbornou, lehce křupavou strukturu s oříškovou chutí. Prostě dobrota...

Perfektně uvařená quinoa podle Gwyneth Paltrow Foto: Klára Michalová

Perfektně uvařená quinoa podle Gwyneth Paltrow, Foto: Klára Michalová

Když už máte quinou uvařenou, můžete s ní naložit mnoha způsoby. Upéct z ní koláč, udělat zeleninové placičky, zamíchat do salátu, do curry nebo jí zapéct. Já se ji rozhodla smíchat s upečenou zeleninou. A tady je můj recept... Vyzkoušejte, stojí to za to.

Další recepty z quinoy najdete v našem Speciálu:

Suroviny
zelenina:
fenykl 1 bulva
cuketa 1 kus
žlutá paprika 2 ks
červená cibule 1 kus
česnek 5 stroužků
mletá pálivá paprika 1/2 lžičky
sůl
čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
quinoa:
quinoa 1 hrnek
voda 1 a 3/4 hrnku
sůl 1/2 lžičky
dresink:
olivový olej 4 lžíce
čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
nasekaná hladkolistá petržel 1 hrst
balsamikový ocet pár kapek
sůl
Postup
1

Zeleninu očistěte, cuketu nakrájejte na větší kostky, asi 2 cm velké, fenykl a cibuli na klínky, papriky také na větší kostky, cherry rajčata přepulte, větší rozčtvrťte. Česnek oloupejte a stroužky nasekejte na větší kusy.

2

Rozpalte troubu na 220 °C. Na plech dejte pečicí papír a vsypte na něj všechnu zeleninu. Zalijte štědře olivovým olejem, přidejte sůl a pálivou papriku nebo mleté chilli a zasypte nasekanými čerstvými bylinkami podle chuti. Vše promíchejte a plech dejte do trouby. Za občasného promíchání pečte asi 30 minut, na závěr můžete zagrilovat.

3

Než se zelenina udělá, připravte si quinou. Nejprve ji opravdu důkladně propláchněte horkou vodou v cedníku s malými dírkami, aby vám nepropadla :) Bez proplachování by byla hořká. Poté ji dejte do menšího kastrolu a zalijte teplou vodou a vsypte sůl. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zakryté vařte 12–15 minut (já vařila 15 min.). Poté vypněte oheň, pod pokličku dejte papírovou utěrku a zavřené nechte 5 minut dojít. Poté načechrejte zrníčka vidličkou.

4

Než se zelenina dopeče, smíchejte si v hrníčku všechny ingredience na dresink. Pak už jen ve velké míse smíchejte quinou, zeleninu a zakapejte připraveným dresinkem. Můžete servírovat horké, vlažné i studené, takže pokud vám zbyde, je to skvělý tip na oběd donesený druhý den do práce.

Quinoa se zeleninou z trouby  Foto: Klára Michalová

Quinoa se zeleninou z trouby. Foto: Klára Michalová

Článek

Quinoa  Foto: Thinkstock

Quinoa je vzácný poklad Inků

Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její semena se tradičně používala jako obilnina – mlela se z nich mouka nebo sloužila k přípravě kaší a ...

 

Videa

reklama

reklama