Suroviny
- pohanková mouka 200 g
- Vejce 3 ks
- mandlové mléko (nebo normální kravské) asi 500 ml
- rozpuštěné máslo 1 lžíce
- datlový sirup 2 lžíce do těsta + 2 lžíce k podávání
- miska čerstvých jahod
- vanilkový extrakt 1 lžička
- bílý jogurt
Seznamte se s pohankou
Pohanka je jedna z mála obilovin, která neobsahuje lepek. Tudíž je vhodná pro osoby trpící celiakií. Nemocí, která se vyznačuje špatným vstřebáváním lepku, který je součástí běžných obilovin, jako je pšenice, ječmen, žito…
Pohanka posiluje imunitu (vaše tělo odolá snadněji nemocem), pročišťuje a je bohatá na rutin, který léčí cévy, jimiž proudí vaše krev.
Postup přípravy
- Nejdříve si udělejte těsto. Všechny ingredience – 200 g pohankové mouky, vajíčka, mléko, datlový sirup a máslo – smíchejte dohromady.
- Rozšlehejte metličkou v lepivé těsto, tak aby v něm nebyly žádné hrudky, ale zároveň musí být trochu tekuté, a dejte asi na 30 minut odležet do ledničky.
- Mezitím si připravte jahodou polevu. Jahody rozmačkejte vidličkou, šťouchadlem na brambory nebo lehce rozmixujte. Přidejte vanilkový extrakt a trochu datlového sirupu. Promíchejte.
- Opečte na tenké vrstvě kokosového oleje na pánvičce postupně všechno těsto. Snažte se dělat palačinky co nejtenčí a opečte je z obou stran.
- Palačinky naplňte jahodami, přidejte jogurt a zabalte.