Pohankové palačinky s jahodovou omáčkou a datlovým sirupem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Pohankové palačinky s jahodovou omáčkou  Foto:
Pohankové palačinky s jahodovou omáčkou
Foto: Na Talířek.cz - Petra Novotná

Pohankové palačinky se dělají hlavně ve Francii. Říká se jim crepes. Zkuste je také, je to zdravější varianta palačinek, na které jste zvyklí.

Seznamte se s pohankou

Pohanka je jedna z mála obilovin, která neobsahuje lepek. Tudíž je vhodná pro osoby trpící celiakií. Nemocí, která se vyznačuje špatným vstřebáváním lepku, který je součástí běžných obilovin, jako je pšenice, ječmen, žito…

Pohanka posiluje imunitu (vaše tělo odolá snadněji nemocem), pročišťuje a je bohatá na rutin, který léčí cévy, jimiž proudí vaše krev.

Suroviny
pohanková mouka 200 g
vejce 3 ks
mandlové mléko (nebo normální kravské) asi 500 ml
rozpuštěné máslo 1 lžíce
datlový sirup 2 lžíce do těsta + 2 lžíce k podávání
miska čerstvých jahod
vanilkový extrakt 1 lžička
bílý jogurt
Postup
1

Nejdříve si udělejte těsto. Všechny ingredience – 200 g pohankové mouky, vajíčka, mléko, datlový sirup a máslo – smíchejte dohromady.

2

Rozšlehejte metličkou v lepivé těsto, tak aby v něm nebyly žádné hrudky, ale zároveň musí být trochu tekuté, a dejte asi na 30 minut odležet do ledničky.

3

Mezitím si připravte jahodou polevu. Jahody rozmačkejte vidličkou, šťouchadlem na brambory nebo lehce rozmixujte. Přidejte vanilkový extrakt a trochu datlového sirupu. Promíchejte.

4

Opečte na tenké vrstvě kokosového oleje na pánvičce postupně všechno těsto. Snažte se dělat palačinky co nejtenčí a opečte je z obou stran.

5

Palačinky naplňte jahodami, přidejte jogurt a zabalte.

Pohankové palačinky s jahodovou omáčkou  Foto:

Pohankové palačinky s jahodovou omáčkou  Foto:

Pohankové palačinky s jahodovou omáčkou, foto: Petra Novotná

Na talířek.cz Foto:

Co si dáme na talířek?

Jmenuji se Petra, jsem Ambassador ve společnosti Jamie Oliver Food Revolution a se svojí dcerou Lindou vám chci ukázat, že vaření s dětmi může být skvělá zábava. Pojďme děti přirozeně naučit jíst dobře, poznat kvalitní suroviny, nestresovat je tím, co můžou a nemůžou, a hlavně se naučme užít si společný čas v kuchyni.

Na našem společném blogu Natalířek.cz najdete recepty, videa, postřehy a tipy, které vám snad přinesou tu správnou inspiraci pro vaření s dětmi a pro děti.

 

Videa

reklama

reklama