Pečené kotlety se smetanovým kedlubnovým zelím

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečené kotlety s kedlubnovým zelím  Foto:
Pečené kotlety s kedlubnovým zelím
Foto: Gurmet

Toto jídlo je stvořeno z jednoduchých částí, které dohromady vytvářejí harmonický celek. Pečené maso, glazované cibulky, zelí z křehké kedlubny se smetanou, a k tomu opečené vařené brambory. Není v tom nic navíc a přitom tomu nic nechybí. Jednoduše dokonalé!

Suroviny
kotlety, nejlépe s kostí a silné asi 2 cm 4 ks
menší cibule 8 ks
česnek 16 stroužků
sádlo 3 lžíce
vařené brambory k podávání
sůl
čerstvě namletý pepř
Kedlubnové zelí:
středně velké kedlubny 4 ks
cibule 1 ks
sádlo 3 lžíce
smetana ke šlehání 400 ml
sůl
Postup
1

Maso osolte a opepřete, okraje nařízněte. Vložte ho do pekáče, přidejte oloupané celé cibule, celé stroužky česneku a sádlo. Nepřikryté zprudka zapečte v troubě předehřáté na 180 °C a pak trochu podlijte vodou. Zakryjte, teplotu stáhněte na 150 °C a pečte asi 40 minut. Maso aspoň jednou obraťte a průběžně přelévejte vypečenou šťávou. Posledních 10 minut pečte odkryté a na 180 °C, aby cibule krásně zezlátly a stroužky česneku byly pěkně naglazované. Pozor, maso se nesmí přesušit!

2

Na kedlubnové zelí nakrájejte cibuli nadrobno a na rozpuštěném sádle ji orestujte, aby mírně zesklovatěla. Vsypte k ní nahrubo nastrouhané kedlubny a společně opečte. Pokud je potřeba (kedlubny jsou sušší), přilijte trochu vody. Nerestujte dlouho, kedlubny musí zůstat křupavé. Osolte, opepřete, přilijte smetanu a chvilku (asi 3 minuty) povařte.

3

Podávejte s menšími bramborami uvařenými v celku ve slupce (mohou se také opéct).

Pečené kotlety s kedlubnovým zelím  Foto: Gurmet

Pečené kotlety s kedlubnovým zelím , Foto: Gurmet

 

Gurmet - říjen 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách říjnového čísla Gurmetu najdete kromě snadných a rychlých jídel na každý všední den v týdnu také recepty na báječné masové pečínky, které proslavily českou kuchyni.

Ochutnat můžete i speciality z jižních Čech, včetně candáta s kulajdou. Přípravou této lahůdky vás krok za krokem provede šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Naučíte se také skvělé sladkosti a s dětmi můžete upéct brambory ve žhavém popelu.

A protože právě rostou houby, poradíme vám, jak je lahodně zužitkovat v kuchyni. Za dobrým jídlem do ciziny tentokrát pojedeme k našim sousedům – na Slovensko. Myslíte si, že kořenová zelenina patří jen do polévky? Naše recepty vám dají návod, jak si na ní pochutnat také jinak.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama