Kapustové karbanátky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kapustové karbanátky  Foto:
Kapustové karbanátky
Foto: Johana Pošová

Jejich kouzlo spočívá v neporovnatelné chuti kapusty, i když se do nich jaksi ze setrvačnosti někdy přidává i mleté maso či uzeniny. Ale není to vysloveně nutné, kapusta si vystačí sama.

Trefit správnou konzistenci kapustových karbanátků tak, aby nebyly suché anebo se při smažení nerozpadávaly, je trochu kumšt, ale vy to zvládnete.

Další nálož receptů z české a moravské kuchyně, které si zaslouží návrat do našich kuchyní, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
středně velká kapusta 1 ks
den staré rohlíky nebo housky 3–4 ks
mléko na zalití pečiva
olej na smažení
malá cibule 1 ks
vejce 2 ks
strouhanka na zahuštění
případně: asi 100 g zbylého uzeného masa, uzeniny nebo nastrouhaného sýra (nemusí být)
sůl a čerstvě namletý pepř
majoránka
Postup
1

Očištěnou a zavadlých listů zbavenou kapustu krátce povařte ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě doměkka. Sceďte ji a nechte okapat. Kapustu pak nadrobno nasekejte. Pečivo nakrájejte a v míse zalijte mlékem.

2

V pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli, až zesklovatí. V míse promíchejte změklé máslo se solí, vejci, vymačkaným pečivem, osmaženou cibulkou, kapustou, případně drobně nakrájeným masem či uzeninou a/nebo nastrouhaným sýrem a kořením. Přidejte tolik strouhanky, aby vznikla pevnější, tvarovatelná, ale stále vláčná směs.

3

Tvarujte karbanátky, dobře to jde namočeným rukama. Obalte je ještě ve strouhance a nechte v chladu trochu zpevnit. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Jsou vynikající třeba se šťouchanými bramborami nebo kaší, ale i s chlebem.

PRIMA TIP: I výrazné chuti kapusty prospěje trocha koření. Kromě majoránky to může být i tymián nebo saturejka (všechny tři bylinky mohou být čerstvé nebo sušené) nebo typicky „staročeský“ muškátový oříšek. Ten je třeba, na rozdíl od muškátového květu, nastrouhat na speciálním malém struhadle. S množstvím buďte opatrní, stačí ho opravdu jen špetička.

Kapustové karbanátky  Foto: Kapustové karbanátky; foto: Johana Pošová

Uložit

Videa

reklama

reklama