Croque Madame

Počet porcí: 4
Croque Madame  Foto:
Croque Madame
Foto: Sweet pixel blog

Máme pro vás recept na francouzský zapečený toust, který je horkým kandidátem na vítězství v anketě o nejlepší snídani vůbec! Takže pokud chcete se snídaní zazářit, doporučujeme připravit tento dobře vypadající a ještě lépe chutnající pokrm...

Suroviny
máslo 90 g
mouka 90 g
mléko 1 l
toustový chléb 8 plátků
kvalitní šunka (např. farmářská) 200 g
plátkový sýr 150 g
vejce 4 ks
máslo na pánev
Postup
1

Připravte si bešamel. V kastrolku rozpusťte máslo, posypte moukou a 2 minuty míchejte jíšku.

2

Poté za stálého míchání přilévejte mléko, nechte dojít k varu a vařte asi 10 minut. Bešamel musí být hustý. Ochuťte pepřem a muškátovým oříškem.

3

Jeden plátek toustu potřete připraveným bešamelem, navrch položte šunku a sýr a přiklopte druhým toustem, který je z vnitřní strany také potřený bešamelem.

4

Troubu předehřejte na 160 °C. Na pánvi rozehřejte máslo, položte toust a minutku restujte. Poté otočte na druhou stranu a pánev dejte do trouby na 5 až 7 minut.

5

Připravte si volská oka, které položte na zapečené tousty a servírujte.

Croque Madame  Foto: Sweet pixel blog

Croque Madame. Foto: Sweet pixel blog

 

Sweet pixel blogNejen sladké pokušení...

Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní  jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.

Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská

Videa

reklama

reklama