Chlorella je sladkovodní řasa, která je výborná nejen pro klasické pročištění organismu, ale i jako pomocník pro jeho detoxikaci od nežádoucích virů a bakterií. Můžete ji užívat v podobě tablet nebo využijte práškovou formu vhodnou k přípravě nápojů nebo různých pokrmů.
Vyzkoušejte jarní detox a recepty s chlorellou a naberte sílu po dlouhé zimě
„Detox pro naše tělo znamená jakýsi ´úklid´ organismu, kdy za pomoci očistné kúry dochází ke zrychlení látkové výměny a k odstranění parazitů, kteří způsobují zažívací potíže a snižují vstřebávání důležitých látek v našem střevě. Kúra odstraní také toxické usazeniny v těle. Při detoxikaci je dobré doplnit do organismu některé vitamíny, minerální látky a antioxidanty, neboť při odstraňování těžkých kovů z organismu musíme do těla dostat minerální látky vážící těžké kovy (selen, zinek, hořčík). Nejen při detoxikaci tak skvěle pomáhají přírodní ´zelené potraviny´ ideální je např. právě chlorella,“ říká výživová poradkyně Ing. Alice Hynková.
Chlorella se řadí do kategorie tzv. “zelených potravin“, které mají vynikajicí nutriční vlastnosti. Obsahuje vysokou koncentraci bílkovin, antioxidantů, karotenoidů, chlorofylu a široké spektrum vitaminů, minerálů a stopových prvků.
Je výborná k pročištění organismu, podporuje funkci jater a trávení. Přispívá ke správné funkci imunitního systému a podporuje vitalitu.
Svou denní dávku chlorelly nemusíte každý den polykat pouze ve formě tablet. Pro zpestření detoxikace vyzkoušejte chlorellu ve formě prášku, kterou můžete použít při přípravě nejrůznějších pokrmů. Buďte kreativní a přimíchejte si chlorellu do smoothie, ovesné kaše, pomazánky nebo džusu. Pozor však, aby se řasa zpracovávala vždy max. do 40 °C a byl tak zachován vysoký obsah všech aktivních látek.
Jak tedy tělo po nemoci očistit od toxinů a dodat mu potřebné látky pro restart? Zkuste například oživit start do nového dne snídaní s přidanou chlorellou:
DETOX sendvič s chlorellovou pomazánkou
Detox sendvič s chlorellovou pomazánkou; foto: archiv Neobotanics
Potřebujete:
• 3 g (1 čajová lžička) práškové chlorelly
• 3 g (1 čajová lžička)bio konopného semínka
• 100 g sýru typu lučina
• 1 avokádo
• 30 g sýru mozzarella
• 2 ředkvičky
• hrst čerstvého salátu (např. polníček, rukola)
• 2 plátky celozrnného pečiva
Postup:
Chlorellová pomazánka je zajímavý způsob, jak dát svému tělu doporučenou denní dávku řasy, aniž by bylo nutné polykat tablety. Pomazánku vytvoříte smícháním jedné čajové lžičky chlorelly s lučinou. Natřete ji v silnější vrstvě na celozrnné pečivo, přidejte plátky avokáda, natrhané kousky mozzarelly, nakrájené ředkvičky a salát. Vše posypte konopným semínkem a přiložte druhý plátek chleba. Tato jarní detox svačina, lehký oběd nebo večeře obsahuje díky semínkům a avokádu také vysoké množství zdravých tuků.
Chlorellový chia puding
Chlorellový chia pudink; foto: archiv Neobotanics
Potřebujete:
• 3 g (1 čajová lžička) práškové chlorelly
• 15 g (1,5 polévkové lžíce) chia semínek
• 10 polévkových lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.)
• ovoce dle chuti
Postup:
Chia semínka a mléko smíchejte, občas promíchejte a vyčkejte cca 10 min, než se semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudingu. Můžete také nechat odležet přes noc v lednici. Přidejte chlorellu a dobře promíchejte. Ozdobte nakrájeným ovocem a podávejte. Můžete dle libosti obměňovat, přidat ořechy, sušené plody superfood, koření apod.
PRIMA TIP: Prášková česká chlorella Neobotanics je 100% sladkovodní řasa pěstovaná v čisté, průmyslem nezasažené oblasti jižních Čech ve speciálních venkovních fotobioreaktorech pod záštitou Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky. Jedná se o první a jedinou českou chlorellu s jasným původem a přísně kontrolovanou čistotou. Díky unikátní metodě pěstování chlorelly v tenké vrstvě a využití slunečního záření obsahuje oproti jiným druhům pěstovaných např. v Číně vysoký poměr chlorofylu a karotenoidů, což dokazuje temně zelená barva prášku, která je na první pohled odlišná od jiných chlorell v práškové formě.
TZ, (klam)