Čočka – novoroční královna v kuchyni

Čočka  Foto:
Čočka
Foto: Thinkstock

Používání čočky jako novoročního pokrmu symbolizuje hojnost finančních prostředků i v nadcházejícím roce, neboť její tvar připomíná penízky.

Rozhodně nebudeme k slavnostnímu novoročnímu obědu připravovat pernatou drůbež, jinak by nám „penízky uletěly“.

Použití:

Díky vysokému obsahu bílkovin (až 26 %) tvoří důležitou složku stravy v mnoha částech světa. Především v Indii, kde velkou část obyvatelstva tvoří vegetariáni. Obsahuje také větší množství minerálních látek a vitamínů. Je lépe stravitelná než hrách a fazole.

V české kuchyni se nejčastěji připravuje na kyselo (s vejcem, párkem a okurkou), dále jako čočková polévka nebo čočkový salát.

Čočka 3 Foto:

Doporučuje se:

• při silné menstruaci

• při cukrovce

• proti chudokrevnosti

• při nedostatku železa

• pozitivně ovlivňuje imunitní systém

Na co si dát pozor: I když je čočka lépe stravitelná než hrách a fazole, způsobuje nadýmání a i osoby trpící dnou by měly být opatrné při její konzumaci.

Recept

Tymiánová čočka s uzeným a vejci Foto:

Tymiánová čočka s uzeným a vejci

Koření a bylinky hrály v kuchyni našich babiček důležitou roli. Zkuste tuto sváteční verzi čočky ochucené tymiánem.

Druhy čočky:

Čočka 2 Foto:

Zelená čočka – nejpoužívanější druh čočky v ČR, má snadno stravitelnou slupku, pro nízký obsah škrobu se nerozvařuje.

Indická hnědá čočka – nemusí se namáčet, velmi rychle se rozvaří v kaši, je tudíž vhodná na kaše a eintopfy. Je také nazývána „masoor dal“.

Žlutá čočka – používá se především v indické a orientální kuchyni, velmi krátká příprava, barevně se hodí do salátů a polévek. Často se označuje indickým výrazem „dal“.

Červená čočka – má jemnou chuť, rychle se připravuje, hodí se do polévek, kaší nebo jako příloha. Neloupaná se může nechat naklíčit.

Zelená francouzská čočka Puy – pěstuje se v oblasti Le Puy v jihovýchodní Francii. Vyniká svou kořenitou chutí. Po uvaření si zachovává tvar. Je vhodná do polévek, salátů nebo jako příloha či hlavní jídlo.

Černá čočka Beluga – drobná černá čočka, je rychle uvařená a po tepelné úpravě dobře drží tvar, hodí se tedy do salátů nebo jako příloha.

Čočka 4 Foto:

Jak nakupovat: Tříděná čočka nesmí obsahovat semena jiného zbarvení ani semena jiné velikosti a nečistoty. Prodává se v papírových či plastových sáčcích nebo v krabičkách. Lze dostat i čočku ve varných sáčcích (jako rýži), které jsou časově méně náročné na přípravu.

Čočka na kyselo:

Čočka 6 Foto:

Suroviny: (4 porce)

• 300 g čočka

• 30 g máslo

• 40 g cibulka

• 30 g mouka

• 1 lžička cukru

• sůl, pepř

• citronová šťáva nebo ocet podle chuti

• 100 g cibulka nadrobno nakrájená

• tuk na osmažení

Postup: Čočku přebereme, opereme a dáme vařit do studené vody. Když se čočka začne vařit, vodu slijeme a zalijeme čočku novou vroucí vodou. Přikryjeme a vaříme doměkka.

Mezitím si připravíme máslovou jíšku s cibulkou a čočku do ní přidáme i s vodou, ve které se vařila. Osolíme, zamícháme a chvilku povaříme. Přidáme dle chuti pepř, cukr, citronovou šťávu a ocet. Při podávání posypeme dohněda osmaženou cibulkou.

Servírujeme se sázenými vejci, uzeným masem, párkem nebo okurkou.

Čočka 5 Foto:

Zařaďte tuto biblickou plodinu do svého jídelníčku častěji než jen na Nový rok. Využijte příznivých účinků této luštěniny na lidský organismus.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama