Vývar je při vaření naprostý základ, bez kterého se u určitých receptů zkrátka neobejdete. Proto opravdu není nad domácí, který si můžete připravit krásně do zásoby. Inspirujte se třemi recepty z blogu Kitchen Story a rozšiřte vývarové zásoby na zimu!
3 základní recepty na vývar krok za krokem
Zeleninový vývar
Příprava vývaru nezabere téměř žádný čas a vašemu jídlu dodá další chutě. Nedoporučejeme ho příliš solit, jelikož se většinou využívá dál a dosoluje se pak ve finálním jídle.
Porce: 4
- 1 velká cibule, 2 mrkve
- 2 petržele, 1/4 celeru
- 2 stroužky česneku
- 15 cm pórku, 1 větší rajče
- snítka libečku, snítka tymiánu
- 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
- 1,5 l studené vody
Ve vysokém hrnci rozehřejte lžíci oleje. Všechnu zeleninu zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Všechnu zeleninu kromě rajčat orestujte v hrnci dozlatova. Rajčata se přidávají úplně nakonec. Pustily by vodu a zelenina by se spíše dusila než restovala. Jakmile máte zeleninu orestovanou, zalijte vývar studenou vodou. Přidejte všechno koření, bylinky, rajče a osolte. Přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přikryté pokličkou táhněte maximálně hodinu. Vývar by neměl příliš vřít, spíše probublávat. Pokud bude potřeba, lžící sbírejte pěnu.
Asijský vývar
Tento recept vychází ze zeleninového vývaru a je zvýrazněný kořením. Síla koření, hub a samotné zeleniny je opravdu výrazná a výsledný vývar se hodí do kari nebo polévky.
Porce: 4
- 1 velká cibule, 1/4 celeru
- 2 mrkve, 2 petržele
- 2 stroužky česneku, 8 ks sušených shiitake hub
- 5 cm zázvoru, 1/2 chilli papričky
- 2 celé skořice, 2 badyány
- 5 hřebíčků, 3 limetové listy
- 2 citrónové trávy, hrst stonků koriandru
- lžička soli, 6 kuliček pepře
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
Ve vysokém hrnci rozehřejte lžíci oleje. Všechnu zeleninu zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Všechnu zeleninu orestujte v hrnci dozlatova až dohněda. Jakmile máte zeleninu orestovanou, zalijte vývar studenou vodou. Přidejte všechno koření, osolte, přidejte cukr a rybí omáčku. Přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přikryté pokličkou táhněte hodinu. Vývar by neměl příliš vřít, spíše probublávat. Vzhledem k velkému počtu koření, které do vývaru přijde, můžete prvních 15 minut táhnout vývar bez něj. Jen zeleninu. Pokud se na hladině vytvoří pěna, bude se vám sbírat mnohem lépe, když tam žádné koření nebude plavat. Poté můžete koření dát do hrnce a táhnout.
Masový vývar
Masový vývar si můžete připravit hned na několik různých způsobů. Ať už použijete maso hovězí, kuřecí anebo krůtí. Vždy myslete na to, že chuť vývaru se odvíjí od ingrediencí v něm. Pokud maso a kosti dáte nejdříve do trouby a upečete dozlatova, vývar dostane úplně jinou, silnější chuť. Zeleninu do masového vývaru používejte opravdu minimálně.
Porce: 4–6
- 1 kg masa a kostí na vývar
- 1 velká cibule, 1/4 celeru
- 1 mrkev, 1 petržel
- snítka petrželové natě
- 2 bobkové listy, 5 ks nového koření
- 5 kuliček pepře, 2 lžičky soli
- slunečnicový olej
Troubu rozehřejte na maximum, program grilování. Maso i kosti vyskládejte do pekáče a zakápněte olejem. Promněte v rukách a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu pečení alespoň jednou obraťte. Po upečení přendejte maso i s výpekem do vysokého hrnce. Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na minimum, aby lehce probublávat. Přidejte sůl a táhněte alespoň 3 hodiny. Po třech hodinách přidejte do vývaru zeleninu a všechno koření. Táhněte další hodinu. Poté stáhněte z plamene a sceďte.
AUTOR: KITCHEN STORY
redaktorka FTV Prima