Suroviny
- vepřová kotleta 500 g
- rozmarýn 2 lžičky
- koření nové 8 kuliček
- pepř 10 kuliček
- bobkový list 4 ks
- jalovec 5 kuliček
- tymián 1 lžička
- hořčičné semínko
- zázvor 20 g
- koriandr 1 lžička
- paprika 1 lžička
- mrkev 1 ks
- celer 1 ks
- petržel 1 ks
- citron 1 ks
- olej 100 ml
- brambory 500 g
- švestková povidla ( - volitelné ) 200/100 g
- máslo 100+20 g
- cukr
Postup přípravy
Maso očistíme a vložíme do misky, posypeme kořením, zakapeme šťávou z půlky citronu, zalijeme olejem, přikryjeme fólií a necháme přes noc odpočívat.
Oloupané brambory dáme do osolené vody, kde je uvaříme skoro na kaši. Slijeme, přidáme máslo a smetanu a brambory pořádně promícháme vařečkou a přiklopíme, aby nevystydly.
Marinované kotlety osmažíme a poté vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Přidáme kořenovou zeleninou z nálevu a s jednou sběračkou marinády necháme dopéct 20 minut v troubě zapnuté na 150°C.
Mezitím si připravíme švestkovou omáčku: najemno nakrájenou cibuli osmažíme na másle do růžova, přidáme nakrájené švestky nebo povidla, lžíci cukru a dvě lžičky citronové šťávy, přilejeme 100 ml vína a svaříme.
Hrnek vymažeme máslem a natlačíme do něj brambory, které následně vyklopíme na talíř. Na bramborové lůžko položíme kotletu a kolem nebo navrch nakapeme švestkovou omáčku.