Head
- houby 500 g
Postup přípravy
- olej 140 ml
Head
- paprika 2 kusy
Postup přípravy
Sspeciální výbava:
rošt na zeleninu
Připravte si:
2 středně velké červené papriky, 2 středně velké žluté papriky, 2 čekanky, 0,5 kg čerstvých hub shitake nebo žampionů zbavených stonků, 4 malé lilky nebo cukety, 140 ml extra panenského olivového oleje, hrubozrnnou sůl (košer nebo mořskou), čerstvě namletý černý pepř, 0,5 kg silného chřestu, zbaveného spodních vláknitých částí, 8 menších zralých rajčat, 40 ml balzamikového octa, 8 citronů rozkrájených na dílky na ozdobu
pusťte se do toho:
1. Červenou a žlutou papriku zbavte jádřince a semínek, pak každou z nich podélně rozkrojte na 3 proužky. Čekanky podélně rozkrojte na čtvrtiny tak, aby stonky zůstaly. Žampiony i lilky rozkrojte podélně na poloviny.
2. Gril připravte na přímé grilování na vysokém žáru a předehřejte ho.
3. Předehřejte rošt na zeleninu (pokud ho používáte) zhruba 5 minut. Poté rošt kartáčem očistěte a naolejujte. Kousky paprik
lehce potřete olivovým olejem, ochuťte solí a černým pepřem a naskládejte je na horký rošt. Papriky grilujte 4-6 minut z každé
strany, dokud nebudou na obou stranách lehce připečené, avšak jejich kůže musí zůstat nepoškozená. Během pěčení je jednou
nebo dvakrát znovu lehce potřete olivovým olejem, dochuťte solí a černým pepřem. Poté je přesuňte na talíř. Oheň nechte hořet.
4. Olejem potřete, ochuťte a grilujte čekanky, žampiony, lilky, chřest a rajčata, postupujte obdobně jako u paprik. Každá zelenina by měla být zvenčí hezky upečená
a uvnitř měkká. Grilujte 3-6 minut po každé straně. Během pečení zeleninu jednou nebo dvakrát znovu potřete olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
5. Grilovanou zeleninu poskládejte do řad na tác tak, aby se střídaly barvy a tvary.Horkou zeleninu ještě pokapejte olivovým olejem a nechte trochu vychladnout.
6. Těsně před podáváním ji znovu osolte a opepřete. Můžete ji pokropit trochou balzamikového octa. Zeleninu podávejte spolu s dílky citronu, kterými si ji můžete průběžně dochutit.