Suroviny
Postup přípravy
1. Zaječí předek omyjeme, naporcujeme na menší kousky. Polovinu na kostičky nakrájené slaniny roztavíme, zpěníme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmahneme. Přidáme maso, které můžeme potřít roztlučeným jalovcem, a dusíme na mírném ohni ve vlastní šťávě doměkka. Hotové maso vykostíme, rozmixujeme se žemlí namočenou v mléce a se syrovými játry. Přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, okořeníme a dobře promícháme. Směs nalijeme do formiček, které postavíme na pekáč naplněný vodou, sahající do poloviny formiček, přikryjeme alobalem a na mírném ohni vaříme (případně v troubě) asi hodinu. Vychladlou paštiku podáváme s pečivem a zdobíme ji syrovou zeleninou, nebo citronem a brusinkovou zavařeninou.
2. Z mléka, cukru a kvasnic necháme vykynout kvásek na houstičky. Pak přidáme mouku, tuk a sůl a vymícháme tužší těsto. Uždibujeme vždy po třech stejně velkých kouscích těsta, ze kterých uděláme válečky a upleteme houstičky. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, sezamem apod. Pečeme v rozehřáté troubě asi na 220 – 250 °C s asi 20 minut.inka s fantaziípostup: Kuřecí maso nakrájíme na mininudličky a promícháme s grilovacím kořením. Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, česnek nakrájený na plátky a kuřecí maso. Tři čtvrtiny meruněk z kompotu nakrájíme na kousky a přidáme k masu. Přilijeme nálev z meruněk, aby měla směs požadovanou hustotu. Pět plátků chleba opečeme na oleji, očesnekujeme, poklademe masovou směsí a posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě pod grilem.