Suroviny
- hladká mouka 200 g
- cukr krupice 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- bílý jogurt 200 g
- vejce 3 ks
- limetka 1 ks
- olej 180 ml
- čerstvé švestky (vypeckované) asi 15 ks
Drobenka
- máslo 100 g
- cukr krupice 100 g
- hrubá krupice 100 g
- mandle (lupínky) 100 g
Postup přípravy
- Do mísy nalijte jogurt, přidejte vejce, olej a přisypte cukry. Krátce ručním šlehačem rozšlehejte, přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sypkou část zapracujte.
- Následně do těsta vmíchejte nastrouhanou limetkovou kůru i šťávu z limetky. Protože limetka reaguje s práškem do pečiva, těsto zpracujte co nejdříve.
- Do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy nalijte zhruba polovinu těsta, na které naskládejte pokrájené švestky a zalijte zbylým těstem.
- Posypte drobenkou, kterou jste si připravili prohnětením změklého másla, cukru, mouky a mandlí. Koláč pečte na 180 °C zhruba 45 minut.