Na omáčku
Postup přípravy
Steak z dravce na sýrovo-bylinkové omáčce s bramborovými restíky, zdobený čerstvou variací křehkých salátů
Ingredience:
- 5 ks steaků z českého dravce (štika, candát nebo okoun)
- 1 dl slunečnicového oleje
- ¼ másla
- 3 citrony
- 5 ks cherry rajčátek
- sůl, pepř barevný mletý (nejlépe čerstvě mletý)
Na omáčku:
- 3x smetana na vaření
- 150 g sýru typu cihla
- 250 g sýru typu niva
- čerstvé bylinky (petrželová nať, kopr a další dle chuti)
- 1/6 másla pro zjemnění
- smítka šafránu nebo 1 kávová lžička kurkumy pro barvu
- 2–3 polévkové lžíce solamylu pro zahuštění omáčky
- 1 balení bramborových restíků – mražený polotovar
PostupOčištěné steaky z dravce osolíme a jemně opepříme. (Se solí nešetřit, ryba snese více.) Na pánvi rozpálíme olej a přidáme máslo a steaky. Ubereme plamen, aby maso nebylo po krajích vysušené.
Omáčka:V hrnci zavaříme smetanu a přidáme nastrouhané sýry (nastrouhané proto, aby došlo k lepšímu spojení). Provaříme. Přidáme šafrán či kurkumu, máslo a dle potřeby dohustíme solamylem, rozmíchaným podobně jako základka v asi 1dl studené vody. Dle chuti dosolíme. Těsně před podáváním přidáme nadrobno nasekané bylinky.Bramborové restíky na pánvi osmažíme a podáváme.Talíř ozdobíme čerstvými druhy salátů, plátky citronů a cherry rajčátek.