Dezert
- směs na těsto dávka
- vejce 3 kusy
Hlavní chod
- pepř 1 dávka
Hlavní chod
- hladká mouka 1 dávka
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření
Hlavní chod:Španělský ptáček, karlovarský knedlík
postup:Cibule nakrájíme nadrobno, osmažíme dozlatova na tuku a dáme do kastrolku. Hovězí plátky naklepeme, na 2–3 místech mírně nařízneme, po obou stranách osolíme a opepříme, potřeme hořčicí. Stejnoměrně naplníme a dobře zamotáme nití nebo sepneme jehlicí. Závitky vkládáme do rozpáleného tuku na pánvičce po cibuli a orestujeme po obou stranách, aby se zatáhlo. Takto upravené plátky dáme do kastrolku na cibuli, přelijeme vypečenou šťávou rozmíchanou s vřelou vodou a s rozpuštěnými přípečky po smažení masa. Dusíme na plotně nebo v troubě doměkka.Omáčku přecedíme, zahustíme moukou, můžeme zředit trochou láku z okurek, dochutit bujonem, kořením, hořčicí atd. Rozmixujeme a vložíme zpět maso, které necháme v omáčce prohřát.Na karlovarský knedlík si nejprve oddělíme žloutky od bílků. Máslo necháme na teple rozpustit. Potom ho zalijeme mlékem a do vychladlého vmícháme žloutky. Den staré rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Nakrájené pečivo vložíme do mísy, zalijeme vychladlým mlékem, osolíme a necháme chvíli vsáknout. Potom vše zasypeme moukou a propracujeme. Nakonec do hmoty vmícháme ušlehaný sníh a řádně propracujeme do tvaru šišky. Plátěný ubrousek namočíme a řádně vyždímáme. Položíme na něj šišku těsta a zabalíme. Oba konce zavážeme nití těsně u knedlíku a potom ještě jednou o centimetr dále. Takto připravený knedlík vložíme do vařicí a osolené vody, velmi mírně povaříme pět minut. Potom odstraníme vnitřní nitě, knedlík obrátíme a velice pomalu vaříme ještě 20 minut. Hotový knedlík vyjmeme z ubrousku a tenkým nožem nebo nití nakrájíme na plátky.
Na karlovarský knedlík budeme potřebovat:
3 vejce400 ml mléka400 g bílého pečiva na kostičky50 g másla80 g hrubé moukysůl