Suroviny
- zelená čočka (suchá) 120 g
- citron 1 ks
- med 4 lžičky
- hruška 2 ks
- petrželka (nasekaná) 2 lžíce
- olivový olej (nebo řepkový olej) 2 lžíce
- sůl
- sýr s modrou plísní (Sedlčanský Modřenín, 200 g) 2 ks
Postup přípravy
- Zelenou čočku si den předem namočte. Před vařením z ní slijte vodu a čočku propláchněte. Zalijte ji znovu studenou vodou a vařte doměkka, přibližně 15 minut.
- V menším kastrůlku rozmíchejte hrnek vody se šťávou vymačkanou z poloviny citrónu a 2 lžičkami medu. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte je do kastrůlku s ochucenou vodou a povařte 3 minuty. Poté vodu slijte.
- Připravte si zálivku. Do malé skleničky dejte šťávu z druhé půlky citrónu, 2 lžičky medu, olej a asi 1/4 lžičky soli. Skleničku uzavřete víčkem a pořádně protřepejte. Uvařenou čočku smíchejte s hruškou a připravenou zálivkou a podle chuti dosolte. Na každou porci pak dejte kousky Sedlčanského Modřenínu podle vaší chuti.