Suroviny
- červená paprika (rozpůlená a zbavená semínek) 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 1 hrudka
- cibule (oloupaná a nasekaná) 1 ks
- kulatá rýže 350 g
- sherry (sladké) 4 lžíce
- zeleninový vývar (horký) 1,5 l
- kozí sýr (válcovitý) 100–130 g
- sůl (12bylinná sůl Sonnentor)
- pepř (čerstvě namletý)
- petrželka (nasekaná)
Postup přípravy
- Položte přepůlené papriky pod gril slupkou nahoru a grilujte na střední teplotu, dokud se slupka nezačne připalovat. Potom dejte papriky do plastikového sáčku a nechte je v něm vystydnout. Po vychladnutí stáhněte z paprik slupky a dužinu nasekejte.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a na střední teplotě restujte 5–7 minut, až bude měkká a dosklovata, ale nesmí zhnědnout.
- Přidejte do hrnce rýži, dobře ji míchejte a restujte asi 1–2 minuty, až budou všechna zrnka obalená tukem a jakoby zprůsvitní, potom vmíchejte sherry. Míchejte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Postupně přilévejte vývar, každé přilití dobře vmíchejte a počkejte dokud se vývar nevsákne do rýže. S přiléváním vývaru pokračujte, dokud nebude rýže měkká tak akorát.
- Nařezejte 4 plátky sýra a zbytek nasekejte na kousky, které vmíchejte do rizota, a přidejte také papriku, sůl a pepř. Nandejte rizoto na talíře, na každý nahoru položte kolečko kozího sýra, na které před podáváním namelte trochu pepře. Ozdobte nasekanou petrželkou.