Zklidňující likér z mateřídoušky a dalších bylin
Zdroj: Domácí výroba likérů
Zklidňující likér z mateřídoušky a dalších bylin
Zdroj:
Domácí výroba likérů
Do vína či alkoholu nakládali mniši, jeptišky i babky kořenářky léčivé byliny, aby zázračnými kapkami a tinkturami ulevili od bolesti těla i duše. Účinky jednotlivých bylin najdete v herbáři, kombinujte je podle potřeby. Tento likér zklidňuje, přichystá hezké sny i zbystří mysl. Levandule a květy divizny likér zjemňují. Použít můžete až třetinu váhy sušených bylin.
Postup přípravy
-
Byliny a květy omyjte, nechte oschnout a přelijte pálenkou. Nechte 1 den odstát.
-
Výluh sceďte a byliny vylisujte.
-
Víno zahřejte na 40 °C. Rozmíchejte v něm med a přilijte scezenou pálenku. Zavíčkujte a nechte 6 týdnů odstát na světlém (slunném) místě.
-
Přefiltrujte přes jemnou tkaninu, nalijte do láhve a zavíčkujte. Likér můžete pít hned, ale teprve po 6 měsících zrání chutná opravdu skvěle. Protože obsahuje tolik bylin a vysoké procento alkoholu, vydrží uskladněný až 5 let.
PRIMA TIP: Sepište si, jakou kombinaci bylin jste použili a v jakém poměru, ať můžete likér zopakovat, kdykoliv na něj dostanete chuť.
Zklidňující likér z mateřídoušky a dalších bylin
Zdroj: Domácí výroba likérů
Zklidňující likér z mateřídoušky a dalších bylin
Zdroj:
Domácí výroba likérů