Zklidňující likér z mateřídoušky a dalších bylin

Moje hodnocení
6x

Do vína či alkoholu nakládali mniši, jeptišky i babky kořenářky léčivé byliny, aby zázračnými kapkami a tinkturami ulevili od bolesti těla i duše. Účinky jednotlivých bylin najdete v herbáři, kombinujte je podle potřeby. Tento likér zklidňuje, přichystá hezké sny i zbystří mysl. Levandule a květy divizny likér zjemňují. Použít můžete až třetinu váhy sušených bylin.

1 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Byliny a květy omyjte, nechte oschnout a přelijte pálenkou. Nechte 1 den odstát.
  2. Výluh sceďte a byliny vylisujte.
  3. Víno zahřejte na 40 °C. Rozmíchejte v něm med a přilijte scezenou pálenku. Zavíčkujte a nechte 6 týdnů odstát na světlém (slunném) místě.
  4. Přefiltrujte přes jemnou tkaninu, nalijte do láhve a zavíčkujte. Likér můžete pít hned, ale teprve po 6 měsících zrání chutná opravdu skvěle. Protože obsahuje tolik bylin a vysoké procento alkoholu, vydrží uskladněný až 5 let.

PRIMA TIP: Sepište si, jakou kombinaci bylin jste použili a v jakém poměru, ať můžete likér zopakovat, kdykoliv na něj dostanete chuť.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rita Vitta

CPress Rita Vitta

V úrodné krajině Černého lesa v jihozápadním Německu (ve Schwarzwaldu) hospodaří Rita Vitt s rodinou na statku a věnuje se sběru bylin a květů a jejich zpracování na likéry a destiláty. Vyučená chemicko-technická asistentka vyzkoušela během dvaceti let nejrůznější kombinace, postupy a metody a výsledkem je 50 vycizelovaných receptů na domácí likéry, které pohladí na jazyku, ale také po duši a vyléčí případné neduhy. Síla přírody je mocná a pokud se znásobí medem, alkoholem či vínem, dokáže zázraky. Přesvědčte se sami.

Vydalo CPress.


Přečtěte si také

Recepty