Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Zimní květákové kari
Zimní květákové karí
Pořádná porce karí je to správné na zahřátí během chladných zimních dnů. Tato verze je navíc naprosto bez masa, ale na chuti mu to rozhodně neubírá! ;)
do 1 hodiny
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Suroviny
- Máslo 3 lžíce
- Česnek 3 stroužky
- čerstvý zázvor 4 cm
- chilli papričky 1–2 ks
- Kurkuma 2 lžičky
- římský kmín 1 lžička
- Koriandr 1 lžička
- loupaná rajčata 1 konzerva (250 ml)
- sůl, pepř
- Květák 1 ks
- brambory 3 ks
- mrkev 2 ks
- cizrna 1 konzerva
- šťáva z půlky citrónu
- bílý smetanový jogurt řeckého typu 100 g
- snítka čerstvé máty
- snítka čerstvého koriandru
- dlouhozrnná rýže k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Máslo rozpusťte v kastrolu. Mezitím pokrájejte česnek na jemné plátky, nastrouhejte do misky zázvor a najemno nasekejte chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek).
- Česnek, zázvor a chilli poté dejte na rozpuštěné máslo, promíchejte a cca 2 minuty opékejte na mírném plameni. Pak přidejte všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékejte, až se koření krásně rozvoní.
- Přisypte konzervovaná rajčata, sůl, pepř a nechte mírným varem probublávat. Květák očistěte a rozeberte na růžičky, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistěte a pokrájejte na silnější šikmé plátky.
- Takto připravenou zeleninu přidejte do kastrolu, podle potřeby mírně podlijte vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká.
- Cizrnu slijte a přidejte do hrnce asi v polovině této doby. Když je karí uvařené, vmíchejte do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si nechte na ozdobu). Karí znovu zakryjte pokličkou a nechte chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží.
- Zatímco karí odpočívá, v klidu si uvařte rýži podle návodu na obalu. Před podáváním karí jen přihřejte, je-li to třeba.
Zimní květákové karí; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka