Suroviny
- máslo 3 lžíce
- česnek 3 stroužky
- zázvor (čerstvý) 4 cm
- chilli papričky 1–2 ks
- kurkuma 2 lžičky
- římský kmín 1 lžička
- koriandr 1 lžička
- loupaná rajčata 1 konzerva (250 ml)
- květák 1 ks
- brambory 3 ks
- mrkev 2 ks
- cizrna 1 konzerva
- citronová šťáva (z půlky citrónu)
- bílý jogurt (bílý smetanový jogurt řeckého typu) 100 g
- máta (snítka čerstvé )
- koriandr (snítka čerstvého )
- dlouhozrnná rýže (k podávání)
- sůl
- pepř
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Postup přípravy
- Máslo rozpusťte v kastrolu. Mezitím pokrájejte česnek na jemné plátky, nastrouhejte do misky zázvor a najemno nasekejte chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek).
- Česnek, zázvor a chilli poté dejte na rozpuštěné máslo, promíchejte a cca 2 minuty opékejte na mírném plameni. Pak přidejte všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékejte, až se koření krásně rozvoní.
- Přisypte konzervovaná rajčata, sůl, pepř a nechte mírným varem probublávat. Květák očistěte a rozeberte na růžičky, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistěte a pokrájejte na silnější šikmé plátky.
- Takto připravenou zeleninu přidejte do kastrolu, podle potřeby mírně podlijte vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká.
- Cizrnu slijte a přidejte do hrnce asi v polovině této doby. Když je karí uvařené, vmíchejte do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si nechte na ozdobu). Karí znovu zakryjte pokličkou a nechte chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží.
- Zatímco karí odpočívá, v klidu si uvařte rýži podle návodu na obalu. Před podáváním karí jen přihřejte, je-li to třeba.