Suroviny
- pikantní klobása (pikantní maso z italské klobásky zbavené střívka) 340 g
- řapíkatý celer (nakrájený na plátky) 3 řapíky
- mrkev (nakrájená na kolečka) 3 ks
- cibule ( nasekaná) 1 ks
- česnek (drcený) 3 stroužky
- oregano (čerstvé (nebo 1 lžička sušeného)) 1 lžíce
- mořská sůl
- zeleninový vývar 8 šálků
- cuketa ( rozpůlená a nakrájená na plátky) 3 ks (asi 750 g)
- krájená rajčata (konzervovaná krájená rajčata) 1 plechovka (400 g)
- bílé fazole ( scezené a propláchnuté) 1 plechovka (400 g)
- těstoviny (sušené těstoviny penne) 3 šálky
- parmazán (čerstvě strouhaný )
Článek
12x husté zimní polévky k večeři
Husté, syté polévky prohlašujeme za nejlepší pokrm k večeři, zvlášť v zimním období. Jsou plné zeleniny, luštěnin, masa, a přesto jsou lehké, hřejivé a vysoce uspokojující :)
Postup přípravy
- Na středním ohni zahřejte velký hrnec se silným dnem. Přidejte maso z klobásy a opékejte – maso oddělujte vařečkou, dokud se nezbarví lehce dohněda, trvá to asi 3 minuty.
- Přendejte maso z klobásy do malé misky a odložte stranou. Vylijte z hrnce téměř všechen tuk, který klobása pustila – ponechte asi jednu lžíci (nebo, pokud jste měli klobásu libovou, přidejte asi lžíci olivového oleje). Přidejte celer, mrkev, cibuli, česnek, oregano a 1/2 lžíce soli a za občasného míchání opékejte, dokud zelenina nezměkne – nesmí ale zhnědnout. Trvá to asi 5 minut.
- Přidejte vývar, cuketu, rajčata, fazole, opečené maso z klobásy a zbývající 1 lžičku soli a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a na mírném ohni vařte zakryté 25 až 30 minut. Ochutnejte, a pokud je třeba, ještě přisolte.
- Mezitím v jiném hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Slijte a odstavte stranou.
- Do každé polévkové misky vložte malou porci těstovin (asi 1/2 šálku). Na těstoviny nalijte polévku. Posypte parmazánem a podávejte.
- Zbylé těstoviny nedávejte do zbytku polévky – těstoviny by se v ní rozmočily a polévka by byla kašovitá.