Výborný džem z černého rybízu a malin
Zdroj: Labeta
Výborný džem z černého rybízu a malin
Zdroj:
Labeta
Když zahrádka a les vydávají své plody, vydávají jich hodně najednou :))) Pak je potřeba rychlé zpracování, které je uchová na pozdější dobu. Co nespotřebujete na koláče, zavařte. Zkuste třeba tento delikátní džem z černého rybízu, kterému dodají sladkost maliny.
Postup přípravy
-
Z rybízu odstraňte nečistoty, stopky můžete ponechat. Rozmixujte ho na pyré a přepasírujte přes cedník.
-
K pyré přidejte maliny a zbylé suroviny. Opatrně promíchejte, aby se maliny úplně nerozmačkaly a přiveďte k varu.
-
Vařte asi 10 minut, až bude mít džem požadovanou konzistenci (záleží na obsahu vody v ovoci). Tento poměr surovin vytvoří trochu řidší džem, aby se dobře roztíral. Pokud chcete spíše tužší konzistenci, přidejte více želírovacího cukru.
-
Vroucí džem plňte do horkých skleniček, víčka i hrdla otřete vatičkou namočenou v alkoholu a po zavření otočte dnem vzhůru.
Výborný džem z černého rybízu a malin 2
Zdroj: Labeta
Výborný džem z černého rybízu a malin 2
Zdroj:
Labeta