Suroviny
- kuřecí stehenní řízek 750 g
- olej (podzemnicový )
- houby (směs orientálních hub (shitake, hlíva, enoki...)) 400 g
- kokosové mléko (nízkotučné ) 400 g
- bujón (bio kuřecí ) 1 kostka
- kafírové listy 6 ks
- hrášek (císařský nebo cukrový ) 200 g
- thajská bazalka (čerstvá ) 15 g
- limetka 2 ks
Kari pasta
- česnek 4 stroužky
- šalotka 2 ks
- zázvor (čerstvý ) 5cm kousek
- citronová tráva 2 ks
- zelené chilli papričky (Birds Eye) 4 ks
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- koriandr (čerstvý ) 15 g
- rybí omáčka 2 lžíce
Postup přípravy
- Na výrobu kari pasty oloupejte a nahrubo nakrájejte česnek, šalotku a zázvor a vše nasypte do nádoby. Citronovou trávu ořízněte, odstraňte vnější tvrdé listy, poté nahrubo nakrájejte a přidejte do nádoby.
- Ořízněte a přidejte chilli papričky (můžete i bez semínek) společně s římským kmínem a polovinou koriandru (včetně stonků). Najemno nasekejte pomocí víceúčelového nože, poté přidejte rybí omáčku a znovu zamixujte, aby vznikla hrubá pasta.
- Kuře nakrájejte na 2,5cm proužky. Do velké pánve nalijte 1 lžíci oleje, nastavte střední teplotu, přidejte kuře a opékejte 5–7 minut nebo dokud kuře nezezlátne. Poté přendejte na talíř.
- Do pánve na střední teplotu natrhejte houby a opékejte 4–5 minut nebo dokud nezezlátnou. Pomocí děrované lžíce houby přendejte na talíř.
- Snižte teplotu, přidejte kari pastu, restujte 4–5 minut a občas zamíchejte.
- Nalijte do pánve kokosové mléko a 200 ml vroucí vody, nadrobte kostku bujónu a přidejte kafírové listy. Zvyšte teplotu a pomalu přiveďte k varu. Poté nechte vařit 10 minut nebo dokud se obsah částečně nezredukuje.
- Do směsi vmíchejte kuře a houby, snižte teplotu a vařte dalších 5 minut nebo dokud není kuře pořádně uvařené. Na poslední 2 minuty přidejte císařský nebo cukrový hrášek.
- Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Otrhejte, nahrubo nasekejte a vmíchejte listy bazalky a zbývající listy koriandru. Limety nakrájejte na měsíčky na pokapání na talíři. Jako příloha je ideální dušená rýže.
Recept © Jamie Oliver