Jamie Oliver

Thajské zelené kuřecí kari podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
0x

Domácí kari pasta je rychlá a jednoduchá na přípravu a zcela určitě stojí za námahu, protože jídlu dodá nejlepší chuť a úžasné aroma. Jednoduše vše naházejte do nádoby a rozmixujte a výsledek bude úžasný.

6 porcí
60 minut
285 kcal
thajská

Suroviny

  • kuřecí stehenní řízky 750 g
  • podzemnicový olej
  • směs orientálních hub (shitake, hlíva, enoki...) 400 g
  • nízkotučné kokosové mléko 400 g
  • bio kuřecí bujón 1 kostka
  • kafírové listy 6 ks
  • císařský nebo cukrový hrášek 200 g
  • čerstvá thajská bazalka 15 g
  • limetky 2 ks

Kari pasta

  • česnek 4 stroužky
  • šalotky 2 ks
  • čerstvý zázvor 5cm kousek
  • citronová tráva 2 ks
  • zelené chilli papričky Birds Eye 4 ks
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • čerstvý koriandr 15 g
  • rybí omáčka 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Na výrobu kari pasty oloupejte a nahrubo nakrájejte česnek, šalotku a zázvor a vše nasypte do nádoby. Citronovou trávu ořízněte, odstraňte vnější tvrdé listy, poté nahrubo nakrájejte a přidejte do nádoby.
  2. Ořízněte a přidejte chilli papričky (můžete i bez semínek) společně s římským kmínem a polovinou koriandru (včetně stonků). Najemno nasekejte pomocí víceúčelového nože, poté přidejte rybí omáčku a znovu zamixujte, aby vznikla hrubá pasta.
  3. Kuře nakrájejte na 2,5cm proužky. Do velké pánve nalijte 1 lžíci oleje, nastavte střední teplotu, přidejte kuře a opékejte 5–7 minut nebo dokud kuře nezezlátne. Poté přendejte na talíř.
  4. Do pánve na střední teplotu natrhejte houby a opékejte 4–5 minut nebo dokud nezezlátnou. Pomocí děrované lžíce houby přendejte na talíř.
  5. Snižte teplotu, přidejte kari pastu, restujte 4–5 minut a občas zamíchejte.
  6. Nalijte do pánve kokosové mléko a 200 ml vroucí vody, nadrobte kostku bujónu a přidejte kafírové listy. Zvyšte teplotu a pomalu přiveďte k varu. Poté nechte vařit 10 minut nebo dokud se obsah částečně nezredukuje.
  7. Do směsi vmíchejte kuře a houby, snižte teplotu a vařte dalších 5 minut nebo dokud není kuře pořádně uvařené. Na poslední 2 minuty přidejte císařský nebo cukrový hrášek.
  8. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Otrhejte, nahrubo nasekejte a vmíchejte listy bazalky a zbývající listy koriandru. Limety nakrájejte na měsíčky na pokapání na talíři. Jako příloha je ideální dušená rýže.

Recept © Jamie Oliver

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jamie Oliver

7krát jinak Jamie Oliver

Ještě více jednoduchosti, ještě více chuti. Ve své nejnovější knize s podtitulem Snadné nápady z vašich oblíbených surovin věnuje Jamie pozornost 18 nejčastěji používaným surovinám a představuje je ve zcela novém světle ve 120 receptech. Maximum chuti a minimum úsilí je další sympatická mantra, kterou se Jamie při vymýšlení receptů řídil. Jen tak zařadíte novinky do svého repertoáru, jen tak budete vařit každý den. Vybrat si můžete z rychlovek, bezpracných pokrmů z jednoho hrnce, z jídel pro jednoho i velkou rodinu. Jamie myslí na všechny možné situace a nabízí velmi okouzlující a lahodné řešení. A pokud by vám nestačila papírová kniha, můžete shlédnout i jeho kuchařskou show v televizi.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty