Suroviny
- máslo 125 g
- cukr krupice 125 g
- vejce 2 ks
- mrkev (střední,nastrouhaná) 2 ks (180 g)
- citron (chemicky neošetřený ) 1/2 ks
- hladká mouka 125 g
- mandlová mouka 125 g
- vanilkový lusk 1 ks
- sůl 1 špetka
- marmeláda (mandarinková ) 300 g
- marcipán (na zdobení a potažení) 300 g
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
- moučkový cukr (na podsypání)
Postup přípravy
- Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte s polovinou cukru a žloutky do pěny. Vmíchejte do ní nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a šťávu. Prosejte navrch hladkou a mandlovou mouku, přidejte prášek do pečiva, vyškrábnutá semínka z vanilky a sůl a promíchejte.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně ho zapracujte do mrkvového těsta. Vlijte ho do dortové formy a pečte v předehřáté troubě 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený korpus nechte zchladnout. Pak ho rozkrojte na třetiny, promažte mandarinkovou marmeládou, složte a potřete na povrchu i bocích marmeládou.
- Marcipán rozválejte na pocukrované ploše na plát o trochu větší než dort a dort jím zakryjte. Začistěte sklady a z odkrojků vytvořte ozdoby.
Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou 2 Zdroj: Famózní!