Mirka van Gils Slavíková

Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou

Moje hodnocení
5x

Tenhle půvabný oranžový dortík pochází z mrkvové země, jak se říká oblasti Aargau ve Švýcarsku, kde se jednou ročně pořádá velký mrkvový trh. Šťavnatý dortík si ale můžete upéct kdekoliv a kdykoliv. Experimentujte s různými druhy mrkve, které se liší barvou i sladkostí. Nakyslé voňavé mandarinky si ale s mrkví překvapivě skvěle rozumí a marcipánový potah dodá svěžímu koláči vzhled luxusního dortu.

10 porcí
60 minut
švýcarská

Suroviny

  • máslo 125 g
  • cukr krupice 125 g
  • vejce 2 ks
  • střední mrkev (nastrouhaná) 2 ks (180 g)
  • chemicky neošetřený citron 1/2 ks
  • hladká mouka 125 g
  • mandlová mouka 125 g
  • kypřicí prášek 1/2 sáčku (7,5 g)
  • vanilkový lusk 1 ks
  • sůl 1 špetka
  • mandarinková marmeláda 300 g
  • marcipán na zdobení a potažení 300 g
  • máslo (máslo na vymazání formy)
  • mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na podsypání

Postup přípravy

  1. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte s polovinou cukru a žloutky do pěny. Vmíchejte do ní nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a šťávu. Prosejte navrch hladkou a mandlovou mouku, přidejte prášek do pečiva, vyškrábnutá semínka z vanilky a sůl a promíchejte.
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně ho zapracujte do mrkvového těsta. Vlijte ho do dortové formy a pečte v předehřáté troubě 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.
  3. Upečený korpus nechte zchladnout. Pak ho rozkrojte na třetiny, promažte mandarinkovou marmeládou, složte a potřete na povrchu i bocích marmeládou.
  4. Marcipán rozválejte na pocukrované ploše na plát o trochu větší než dort a dort jím zakryjte. Začistěte sklady a z odkrojků vytvořte ozdoby.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mirka van Gils Slavíková

Famózní 2 Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.


Přečtěte si také

Recepty