Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou
Zdroj: Famózní!
Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou
Zdroj:
Famózní!
Tenhle půvabný oranžový dortík pochází z mrkvové země, jak se říká oblasti Aargau ve Švýcarsku, kde se jednou ročně pořádá velký mrkvový trh. Šťavnatý dortík si ale můžete upéct kdekoliv a kdykoliv. Experimentujte s různými druhy mrkve, které se liší barvou i sladkostí. Nakyslé voňavé mandarinky si ale s mrkví překvapivě skvěle rozumí a marcipánový potah dodá svěžímu koláči vzhled luxusního dortu.
10 porcí
60 minut
švýcarská
Postup přípravy
-
Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte s polovinou cukru a žloutky do pěny. Vmíchejte do ní nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a šťávu. Prosejte navrch hladkou a mandlovou mouku, přidejte prášek do pečiva, vyškrábnutá semínka z vanilky a sůl a promíchejte.
-
Troubu předehřejte na 175 °C. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně ho zapracujte do mrkvového těsta. Vlijte ho do dortové formy a pečte v předehřáté troubě 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.
-
Upečený korpus nechte zchladnout. Pak ho rozkrojte na třetiny, promažte mandarinkovou marmeládou, složte a potřete na povrchu i bocích marmeládou.
-
Marcipán rozválejte na pocukrované ploše na plát o trochu větší než dort a dort jím zakryjte. Začistěte sklady a z odkrojků vytvořte ozdoby.
Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou 2
Zdroj: Famózní!
Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou 2
Zdroj:
Famózní!