zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou
Autor: Famózní! Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou

Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou

Hodnoceno: 5x
Tenhle půvabný oranžový dortík pochází z mrkvové země, jak se říká oblasti Aargau ve Švýcarsku, kde se jednou ročně pořádá velký mrkvový trh. Šťavnatý dortík si ale můžete upéct kdekoliv a kdykoliv. Experimentujte s různými druhy mrkve, které se liší barvou i sladkostí. Nakyslé voňavé mandarinky si ale s mrkví překvapivě skvěle rozumí a marcipánový potah dodá svěžímu koláči vzhled luxusního dortu.
do 2 hodin
10 porcí

reklama

Postup

  1. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte s polovinou cukru a žloutky do pěny. Vmíchejte do ní nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a šťávu. Prosejte navrch hladkou a mandlovou mouku, přidejte prášek do pečiva, vyškrábnutá semínka z vanilky a sůl a promíchejte. 
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně ho zapracujte do mrkvového těsta. Vlijte ho do dortové formy a pečte v předehřáté troubě 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. 
  3. Upečený korpus nechte zchladnout. Pak ho rozkrojte na třetiny, promažte mandarinkovou marmeládou, složte a potřete na povrchu i bocích marmeládou. 
  4. Marcipán rozválejte na pocukrované ploše na plát o trochu větší než dort a dort jím zakryjte. Začistěte sklady a z odkrojků vytvořte ozdoby. 
Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou
Autor: Famózní! Švýcarský mrkvový dort s mandarinkovou marmeládou

reklama

Famózní!
Mirka van Gils Slavíková

Cukrářka s francouzským titulem Professeur en Sucre d’Art v roce 2002 zvítězila ve Velké ceně Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche, což ji vystřelilo mezi světovou cukrářskou špičku. Dezerty jsou její život a neustále pracuje na jejich zdokonalení. Ke svým šedesátinám se rozhodla nadělit si knihu s více než 60 oblíbenými českými i zahraničními recepty, které peče pro rodinu i přátele, ať už v Česku, nebo v Holandsku, kde momentálně žije. Pečlivě popsané recepty vedou zkušené i začínající milovnice a milovníky sladkého k úžasným výsledkům, jejichž zopakování budou všichni vyžadovat. Dobroty Mirky van Gils Slavíkové jsou zkrátka famózní!

www.mirkavangils.cz