Na masové kuličky
- mleté hovězí maso 300 g
- mleté vepřové maso 300 g
- vejce 1 ks
- mléko 100 ml
- strouhanka 75 g
- cibule (velká) 1 ks
- přepuštěné máslo (nebo olivový olej) 1 lžíce
- bylinky (petržel, kopr, pažitka, libeček) 1 hrst
- mořská sůl 1 velká špetka
- pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
- muškátový oříšek 1 lžička
- nové koření 1 lžička
- kardamom (mletý) 1/2 lžičky
Na omáčku
- hovězí vývar 400 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana (sladká) 100 ml
- citronová šťáva (podle chuti)
- mořská sůl
K servírování
Při přípravě omáčky můžete i trochu experimentovat. Jedna varianta je uvedena v receptu a vychází ze sladké smetany a okyselení citronem. Druhá varianta je z kysané smetany. Obě jsou fajn :) Pokud vaříte pro děti, vynechte muškátový oříšek.
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na tuku orestujte doměkka a dozlatova. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte. Můžete použít i kuchyňský robot.
- Pokud nespěcháte, můžete masovou směs nechat trochu odpočinout v chladu, za jiných okolností ji rozdělte na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažte na přepuštěném másle nebo na oleji ze všech stran přibližně 10–15 minut.
- Varianta druhá je kuličky umístit do zapékací mísy, pokapat olejem, trochu s nimi zatřást, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a péct, ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 10 minut.
- Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, šťávu z citronu, sůl, zamíchejte a zahřívejte. Jestli se kuličky mezitím dopekly nebo dosmažily, odstraňte přebytečný tuk z nádoby, seškrábněte zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. (Pokud jste smažili na pánvi, můžete omáčku připravit tam a využít všechno aroma z výpeku, to je totiž jedna z nejcennějších ingrediencí v kuchyni.)
- Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a mírně vařte, redukujte, dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci, aby se zachytila na kuličkách. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě podle chuti okyselte a můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, brusinkovým džemem a posypané zbylými bylinkami.