Najděte si recept
Na co máte chuť?

Smažená zmrzlina s horkými višněmi
Tohle jídlo jsme připravovali pro dětský brunch v hotelu Savoy a děti jím byly vždycky úplně fascinované. Nedivím se jim, já bych byl taky – jak může být zmrzlina smažená? Jako dospělák tomu rozumím, ale stejně mě fascinuje to spojení studené zmrzliny s teplou osmaženou strouhankou, sladké zmrzliny s kyselými višněmi a jemného krému s křupavou slupkou…
Pokud víš, že ti při vaření budou za zády poskakovat netrpěliví neposedové, nepodceň právě přípravu den předem – poslední osmažení zmrzliny a ohřátí višní pak zabere maximálně pět minut. A servíruj k tomu lžíce, kdo by se chtěl stresovat s příborem! Titus Eliáš
Suroviny (4 porce)
- vanilková zmrzlina 8 velkých kuliček
- Strouhanka 100 g
- ořechy nasekané najemno 50 g
- strouhaný perník 50 g
- Vejce 3 ks
- olej na smažení 1 litr
- višně (i mražené) 200 g
- cukr krupice 100 g
Postup
- Smíchejte strouhanku, nastrouhané ořechy a nastrouhaný perník. Rozšlehejte vejce.
- Kuličkovačem si nakuličkujte zmrzlinu a ihned ji obalte v rozšlehaných vejcích a připravené strouhance. Strouhanku na zmrzlinu hodně namačkejte. Dejte kuličky zpět do mrazáku, minimálně na 2 hodiny, ale ideálně přes noc. Pak postup zopakujte, v pořadí vejce a strouhanka, a vraťte do mrazáku na další 2 hodiny.
- Mezitím si připravte horké višně. Mražené višně s cukrem dejte do kastrůlku na mírný oheň. Vařte tak dlouho, až se vyvaří přebytečná šťáva a višně zhoustnou. Podávejte je ještě horké.
- Vyndejte kuličky zmrzliny a hned je vložte do oleje rozpáleného na 200 stupňů a osmažte, až budou mít světle hnědou barvu. Servírujte ihned s horkými višněmi.
Prima tip: Obalujte rychle, zmrzlina se nesmí začít rozpouštět.
Použijte klidně i jinou zmrzlinu než vanilkovou, důležité ale je, aby byla kvalitní a ze smetany – ne z mléka nebo vody, ta by se ti při smažení rozpustila.
Muži sobě
Muži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.
Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).
Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.
Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč
Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe