Salát
- kuskus 500 g
- drůbeží vývar 1 litr
- avokádo 1–2 ks
- kapary 6 ks
- feta 200 g
- cibule 1 ks
- sušená rajčata 10 ks
- hladkolistá petržel 1 snítka
- piniové oříšky 1 hrst
- salátová okurka 1/2 ks
- citronová šťáva 1
- saláty (římský, polníček, špenát nebo rukola)
- hrášek 1 hrst
- extra virgin olivový olej 2–3 lžíce
- mořská sůl
- pepř
K servírování
- extra virgin olivový olej 1–2 lžíce
- chilli
Kuskus má tu výhodu, že se může jíst studený i teplý, takže když si ho připravíte večer do krabičky, máte na druhý den vystaráno. Salát z kuskusu je lehký a hodí se skvěle k obědu, svačině i večeři.
Postup přípravy
- Kuskus nasypte do mísy, zalijte teplým vývarem tak, aby byl zcela ponořený, promíchejte a na teplém místě nechte odstát, dokud neabsorbuje všechnu tekutinu. Podle chuti osolte a opepřete. Pak ho ochutnejte, a jestli bude pořád tvrdý, znovu přilijte vývar a proces opakujte – hotový kuskus má být měkký.
- Oloupané avokádo nakrájejte na plátky a dejte do misky. Přidejte nasekané kapary, fetu, cibuli, rajčata, petrželku a okurku. Na suché pánvi zlehka opražte pár piniových semínek (pozor, ať je nespálíte, byly by hořké) a spolu s olejem, citronovou šťávou, natrhanými lístky salátu a kuličkami hrášku je vhoďte do mísy. Pak přidejte kuskus. Ten s ostatními ingrediencemi pěkně promíchejte a dochuťte podle uvážení.
- P. S.: Dávejte si pozor, ať do kuskusu nevlijete vývaru příliš. Zůstala by v něm přebytečná tekutina, kterou nechceme.
- Salát nandejte do misek nebo na talíře a dokončete kapkou olivového oleje (kdo chce, může si jídlo vylepšit chilli papričkou). Pokud jste při předchozí přípravě nepoužili všechny ingredience, můžete jimi salát dozdobit.