Suroviny
- avokádo (zralé) 2 ks
- banán (hodně zralý a oloupaný) 4 ks
- datle (Medjool, vypeckované) 12 ks
- mandlové máslo 4 lžíce
- kakaový prášek 5 vrchovatých lžiček
- javorový sirup (podle chuti - pár kapek)
- chia semínka (podle chuti - špetka)
Tajnou přísadu tvoří avokádo, které jí dodává hutnou a neskutečně krémovou konzistenci. Avokádová chuť se v záplavě čokoládové chuti kakaa, oříškového mandlového másla, sladkého banánu a datlí s karamelovým nádechem úplně ztratí, takže se určitě neucítíte ani závan zeleniny :)
Mandlové máslo má také úžasně krémovou texturu a využijete ho i při přípravě ovocných smoothi nebo ho přidejte do ovesné kaše. Chutná ale skvěle i samotné!
Postup přípravy
- Mandlové máslo: Předehřejte troubu na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180). Mandle v ní pečte asi 10 minut, poté je vyndejte z trouby a nechte pár minut vychladnout. Vložte je do robotu a mixujte asi 15 minut společně se solí, dokud nejsou zcela jemné a krémové. Během mixování párkrát seškrábněte oříšky ze stěn robotu. Skladujte ve vakuově uzavřené nádobě při pokojové teplotě zhruba týden.
- Pěna: Rozkrojte avokáda napůl, vyndejte pecku a oloupejte je. Jejich dužinu vložte do kuchyňského robotu.
- Přidejte všechny zbývající ingredience spolu s trochou vody a javorového sirupu (pokud ho použijete), a umixujte jemnou lahodnou směs. Přelijte směs do čtyř malých skleniček nebo misek a podle chuti posypte chia semínky.
- Skladujte v ledničce a vyndejte teprve těsně před konzumací.