Suroviny
- zralý sýr s bílou plísní, ideálně Camembert 1 ks
- rozválené listové těsto 2 pláty
- tekutý med
- čerstvý rozmarýn, nakrájený velmi nadrobno 2 lžíce
- čerstvý tymián, nakrájený velmi nadrobno 2 lžíce
- malé vejce na potření, rozšlehané 1 ks
- vločková sůl na posypání
- olivový olej na zakapání
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Rozbalte jeden plát těsta, důkladně ho zakapejte medem a posypte rozmarýnem a tymiánem, pak vločkovou solí. Plát těsta opět stočte a pak ho podélně rozkrojte, aby byly vidět vrstvy. Stejně naložte s druhým plátem těsta.
- Plech vyložte papírem na pečení. Doprostřed položte víčko z krabičky od sýra a rozkrojené rolády z těsta okolo něj stočte, nepříliš pevně, při pečení nabydou. Těsto potřete vejcem, posypte bylinkami a solí.
- Víčko od sýra vyndejte a místo něj vložte sýr. Na povrchu ho několikrát nařízněte a zakapejte ho medem a olivovým olejem. Pečte 25 až 30 minut, až těsto zezlátne a sýr bude bublat. Pokud se vše peče moc rychle, zakryjte těsto a sýr alobalem a teplotu trouby snižte na 180 °C.
- Nechte na plechu stát 5 minut (jinak si sýrem spálíte pusu) a, chcete-li, zakapejte ho ještě medem. Pak hned podávejte, každý si odtrhává podle libosti těsto a namáčí ho v rozpuštěném sýru.
Roláda z listového těsta s plísňovým sýrem Zdroj: Marek Kučera