Suroviny
- zrající sýr (zralý sýr s bílou plísní, ideálně Camembert) 1 ks
- listové těsto (rozválené ) 2 pláty
- med (tekutý )
- rozmarýn (čerstvý, nakrájený velmi nadrobno) 2 lžíce
- tymián (čerstvý, nakrájený velmi nadrobno) 2 lžíce
- vejce (malé,na potření, rozšlehané) 1 ks
- olivový olej (na zakapání)
- sůl (vločková,na posypání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Rozbalte jeden plát těsta, důkladně ho zakapejte medem a posypte rozmarýnem a tymiánem, pak vločkovou solí. Plát těsta opět stočte a pak ho podélně rozkrojte, aby byly vidět vrstvy. Stejně naložte s druhým plátem těsta.
- Plech vyložte papírem na pečení. Doprostřed položte víčko z krabičky od sýra a rozkrojené rolády z těsta okolo něj stočte, nepříliš pevně, při pečení nabydou. Těsto potřete vejcem, posypte bylinkami a solí.
- Víčko od sýra vyndejte a místo něj vložte sýr. Na povrchu ho několikrát nařízněte a zakapejte ho medem a olivovým olejem. Pečte 25 až 30 minut, až těsto zezlátne a sýr bude bublat. Pokud se vše peče moc rychle, zakryjte těsto a sýr alobalem a teplotu trouby snižte na 180 °C.
- Nechte na plechu stát 5 minut (jinak si sýrem spálíte pusu) a, chcete-li, zakapejte ho ještě medem. Pak hned podávejte, každý si odtrhává podle libosti těsto a namáčí ho v rozpuštěném sýru.
Roláda z listového těsta s plísňovým sýrem Zdroj: Marek Kučera