Souvlaki
- jehněčí maso (nebo vepřové) 500 g
- olivový olej 4 lžíce
- citronová šťáva 4 lžíce
- červený vinný ocet 2 lžíce
- česnek 2 sroužky
- oregano 2 lžičky
- sušený tymián 1 lžička
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
Tzatziki
- salátová okurka 1 ks
- řecký jogurt 1,5 hrnku
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžičky
- kopr (čerstvý ) 1 lžíce
- pita chléb (k podávání)
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu.
- Maso nakrájejte nejprve na plátky, a poté na zhruba stejné kusy ve tvaru obdélníku. Nakrájené maso vložte do mísy a nechte marinovat minimálně 6 hodin.
- Marinované maso napíchejte na špejle a připravte špízy. Rozpalte pánev, na které špízy dozlatova opečte. Poté je vložte na plech a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut, aby se maso propeklo.
- Ve zbylém čase připravte tzatziki. Umytou neoloupanou okurku nastrouhejte nahrubo do misky, nasolte, přendejte na cedník a nechte okapat, tímto ji zbavíte přebytečné vody. Přidejte kvalitní řecký jogurt, čerstvý nasekaný kopr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a dle potřeb dosolte.
- Tento pokrm podávejte s opečeným pita chlebem. Ale hodí se i hranolky nebo opečené brambory.
PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.
Více informací na: www.zrozeno.eu.