reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Řecké jehněčí souvlaki s pitou a tzatziki
Autor: Zrozeno v EU Řecké jehněčí souvlaki s pitou a tzatziki

Řecké jehněčí souvlaki s pitou a tzatziki

Hodnoceno: 5x
Chcete si připomenout báječné dovolené v Řecku a jejich lahodné jídlo? Připravte si doma tradiční řecké špízy souvlaki z jehněčího masa. A pokud neseženete jehněčí, klidně použijte vepřové maso. Jako přílohu si dejte chlebové placky pita a osvěžující tzatziki.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Souvlaki:

Tzatziki:

Postup

  1. V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu.
  2. Maso nakrájejte nejprve na plátky, a poté na zhruba stejné kusy ve tvaru obdélníku. Nakrájené maso vložte do mísy a nechte marinovat minimálně 6 hodin.
  3. Marinované maso napíchejte na špejle a připravte špízy. Rozpalte pánev, na které špízy dozlatova opečte. Poté je vložte na plech a dejte do trouby předehřáté na
    180 °C na cca 10 minut, aby se maso propeklo. 
  4. Ve zbylém čase připravte tzatziki. Umytou neoloupanou okurku nastrouhejte nahrubo do misky, nasolte, přendejte na cedník a nechte okapat, tímto ji zbavíte přebytečné vody. Přidejte kvalitní řecký jogurt, čerstvý nasekaný kopr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a dle potřeb dosolte.
  5. Tento pokrm podávejte s opečeným pita chlebem. Ale hodí se i hranolky nebo opečené brambory.

PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

Více informací na: www.zrozeno.eu.

Řecké jehněčí souvlaki s pitou a tzatziki
Autor: Zrozeno v EU Řecké jehněčí souvlaki s pitou a tzatziki

reklama