Petr Cvan / Zrozeno v EU

Řecké jehněčí souvlaki s pitou a tzatziki

Moje hodnocení
5x

Chcete si připomenout báječné dovolené v Řecku a jejich lahodné jídlo? Připravte si doma tradiční řecké špízy souvlaki z jehněčího masa. A pokud neseženete jehněčí, klidně použijte vepřové maso. Jako přílohu si dejte chlebové placky pita a osvěžující tzatziki.

4 porce
60 minut
řecká

Souvlaki

Tzatziki

Postup přípravy

  1. V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu.
  2. Maso nakrájejte nejprve na plátky, a poté na zhruba stejné kusy ve tvaru obdélníku. Nakrájené maso vložte do mísy a nechte marinovat minimálně 6 hodin.
  3. Marinované maso napíchejte na špejle a připravte špízy. Rozpalte pánev, na které špízy dozlatova opečte. Poté je vložte na plech a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut, aby se maso propeklo.
  4. Ve zbylém čase připravte tzatziki. Umytou neoloupanou okurku nastrouhejte nahrubo do misky, nasolte, přendejte na cedník a nechte okapat, tímto ji zbavíte přebytečné vody. Přidejte kvalitní řecký jogurt, čerstvý nasekaný kopr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a dle potřeb dosolte.
  5. Tento pokrm podávejte s opečeným pita chlebem. Ale hodí se i hranolky nebo opečené brambory.

PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

Více informací na: www.zrozeno.eu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Cvan / Zrozeno v EU


Přečtěte si také

Recepty