Suroviny
- rebarbora (nařezaná na 2,5–3cm kousky) 1 kg (váha po oloupání)
- želírovací cukr (1:1) 1 kg
- citronová šťáva (z 1 citronu)
Postup přípravy
- Do mrazáku dejte vychladit malý talíř nebo omáčník.
- Rebarboru dejte do neutrálního hrnce (nerezový, keramický) spolu s cukrem a citronovou šťávou. Pomaličku zahřívejte a dobře míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přiveďte do varu a stále sbírejte všechny povlaky a sraženiny. Vařte, dokud směs nedosáhne teploty 105 °C na cukrovém teploměru.
- Abyste vyzkoušeli správnou konzistenci, dejte hrnec z plotny, jednu lžíci dejte na studený talíř a nechte pár minut vychladnout. Prsty hmotu stlačte – měla by se zvrásnit, pokud ne, vraťte hrnec na oheň a vařte další 2 minuty, potom test opakujte, dokud správné tuhosti nedosáhnete.
- Sundejte hrnec z plotny, nechte asi 15 minut ochladit, potom teplou hmotu naběračkou přelijte do sterilních zavařovacích sklenic a uzavřete víčky. Nechte džem vychladnout víčky dolů.