Pěna
- citronová šťáva (čerstvá ) 2,5 lžíce
- voda 1,5 lžíce
- želatina (prášková,bez příchuti) 1,5 lžíce
- smetana ke šlehání (40%) 355 ml
- moučkový cukr 110 g
- barvivo (žluté přírodní potravinářské barvivo není nutné)
- krémový sýr 340 g
- citronový krém (lemon curd) 1 sklenice
Článek
22 osvěžujících dezertů s citronem
Milovníci sladkého jistě vědí, že dezertům a moučníkům sluší kvůli vyvážení chutí svěží akcent, kterou obstará kyselý citron.
Postup přípravy
- Citronovou šťávu a vodu dejte do misky, vsypte želatinu a nechte 5 minut stát. Mezitím ušlehejte smetanu do polotuha, přidejte třetinu moučkového cukru, případně obarvěte troškou žlutého barviva a ušlehejte dotuha. V jiné misce utřete krémový sýr, aby byl hladký a nadýchaný. Až budete mít rozpuštěnou želatinu, promíchejte ho s citronovým krémem a zbylým moučkovým cukrem.
- Vodu se želatinou zahřejte (v mikrovlnné troubě 30 vteřin při nejvyšším výkonu). Promíchejte, aby se želatina zcela rozpustila, pak nechte 3 minuty chladnout (ne déle, jinak by se v ní dělaly hrudky). Až budete promíchávat krémový sýr s citronovým krémem a cukrem, vmíchejte k němu také rozpuštěnou želatinu – nejlépe to jde ručními elektrickými metlami.
- Jednu třetinu šlehačky teď zlehka zatřete ke krémové směsi se želatinou, pak vmíchejte i zbylou šlehačku. Krém rozdělte do sklenek či misek, přikryjte a dejte na 2 hodiny chladit (můžete až den předem). Před podáváním ozdobte.