Suroviny
- olej 2 lžíce
- cibule (oloupaná a nasekaná) 1 ks
- česnek (oloupaný a nasekaný) 1 stroužek
- chilli papričky (sušené chilli papričky nebo floky) 1 lžička
- máslová dýně (oloupaná, s vybranými semínky a nasekaná na kostičky) 1 ks (původní váha asi 800 g)
- vývar (horký drůbeží nebo zeleninový vývar) 400 ml
- penne 300 g
- šalvěj (lístky) asi 20 ks
- rostlinný olej 3 lžíce
- kozí sýr 125 g
- piniové oříšky (opražené) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Na velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu a poduste na něm asi 5 minut cibulku. Přidejte česnek, kostičky dýně a vývar. Na malém ohni vařte asi 15 minut, dokud dýně nezměkne a vývar se téměř všechen neabsorbuje.
- Mezitím vařte asi 8–10 minut v osolené vodě penne a opečte na pánvi s olejem šalvějové lístky. Ty pak vysušte na kuchyňském papíru, penne slijte, nechte okapat a pak je vmíchejte do dýňové směsi.
- Těstoviny podávejte v nahřátých miskách, posypte je na kousky nalámaným sýrem, piniovými semínky, opraženými šalvějovými lístky a dochuťte solí a pepřem. Můžete ještě pokapat šalvějovým olejem, který zbyl v pánvi.
Penne s máslovou dýní a kozím sýrem Zdroj: isifa.com