Suroviny
- extra panenský olivový olej 3 lžíce
- nahrubo nasekané čerstvé oregano 1 lžíce + 3 snítky navíc
- nahrubo nasekaný čerstvý rozmarýn 1 lžíce + 3 snítky navíc
- nahrubo nasekaný čerstvý tymián 1 lžíce + 3 snítky navíc
- česnek, nadrobno nasekaný 2 stroužky + 3 stroužky neoloupané
- sůl a čerstvě namletý černý pepř podle chuti
- kuře (1,4–1,8 kg) 1 ks
- víno Vin Santo nebo Marsala 2 šálky
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 220 °C.
- V misce smíchejte olej, nasekané bylinky a česnek, sůl a pepř. Prsty vsuňte pod kůži v oblasti prsou, čímž vytvoříte kapsu. Směs naneste na i pod kůži kuřete a stejně tak jí vymažte i dutinu.
- Nohy svažte k sobě kuchyňským provázkem a křídla ohněte pod záda kuřete tak, aby na nich leželo. Nyní kuře položte na pekáč spolu se snítkami bylinek a neoloupanými stroužky česneku a přilijte víno. Pečte cca 1 hodinu, dokud kuře nezhnědne a kuchyňský teploměr zapíchnutý do nejsilnější části kuřete neukáže 75 °C. V tu chvíli kuře přendejte na prkénko a před porcováním ho nechte 10 minut odpočinout.
- Přes jemný kuchyňský síťový cedník omáčku přeceďte a podávejte spolu s kuřetem.
Pečené bylinkové kuře s Vin Santo Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně