Pečené bylinkové kuře s Vin Santo

Moje hodnocení
1x

Vin Santo je dezertní víno, které pochází z Toskánska, ale nyní ho lze nalézt po celé Itálii. Tomuto venkovskému receptu na pečené kuře dodá sladkou chuť a zároveň představuje skvělý základ pro česnekový, bylinkami provoněný výpek.

4 porce
90 minut
italská

Suroviny

  • extra panenský olivový olej 3 lžíce
  • nahrubo nasekané čerstvé oregano 1 lžíce + 3 snítky navíc
  • nahrubo nasekaný čerstvý rozmarýn 1 lžíce + 3 snítky navíc
  • nahrubo nasekaný čerstvý tymián 1 lžíce + 3 snítky navíc
  • česnek, nadrobno nasekaný 2 stroužky + 3 stroužky neoloupané
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř podle chuti
  • kuře (1,4–1,8 kg) 1 ks
  • víno Vin Santo nebo Marsala 2 šálky

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejte na 220 °C.
  2. V misce smíchejte olej, nasekané bylinky a česnek, sůl a pepř. Prsty vsuňte pod kůži v oblasti prsou, čímž vytvoříte kapsu. Směs naneste na i pod kůži kuřete a stejně tak jí vymažte i dutinu.
  3. Nohy svažte k sobě kuchyňským provázkem a křídla ohněte pod záda kuřete tak, aby na nich leželo. Nyní kuře položte na pekáč spolu se snítkami bylinek a neoloupanými stroužky česneku a přilijte víno. Pečte cca 1 hodinu, dokud kuře nezhnědne a kuchyňský teploměr zapíchnutý do nejsilnější části kuřete neukáže 75 °C. V tu chvíli kuře přendejte na prkénko a před porcováním ho nechte 10 minut odpočinout.
  4. Přes jemný kuchyňský síťový cedník omáčku přeceďte a podávejte spolu s kuřetem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty