Pečené bylinkové kuře s Vin Santo
Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně
Pečené bylinkové kuře s Vin Santo
Zdroj:
Saveur - šťastná italská kuchyně
Vin Santo je dezertní víno, které pochází z Toskánska, ale nyní ho lze nalézt po celé Itálii. Tomuto venkovskému receptu na pečené kuře dodá sladkou chuť a zároveň představuje skvělý základ pro česnekový, bylinkami provoněný výpek.
Postup přípravy
-
Troubu rozehřejte na 220 °C.
-
V misce smíchejte olej, nasekané bylinky a česnek, sůl a pepř. Prsty vsuňte pod kůži v oblasti prsou, čímž vytvoříte kapsu. Směs naneste na i pod kůži kuřete a stejně tak jí vymažte i dutinu.
-
Nohy svažte k sobě kuchyňským provázkem a křídla ohněte pod záda kuřete tak, aby na nich leželo. Nyní kuře položte na pekáč spolu se snítkami bylinek a neoloupanými stroužky česneku a přilijte víno. Pečte cca 1 hodinu, dokud kuře nezhnědne a kuchyňský teploměr zapíchnutý do nejsilnější části kuřete neukáže 75 °C. V tu chvíli kuře přendejte na prkénko a před porcováním ho nechte 10 minut odpočinout.
-
Přes jemný kuchyňský síťový cedník omáčku přeceďte a podávejte spolu s kuřetem.
Pečené bylinkové kuře s Vin Santo
Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně
Pečené bylinkové kuře s Vin Santo
Zdroj:
Saveur - šťastná italská kuchyně