Suroviny
- máslo 125 g
- cukr krupice 120 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 180 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- škrob 1 lžička
- lentilky 150 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Změklé máslo ušlehejte s cukrem a vejcem. Mouku dobře promíchejte se sodou, škrobem a solí a postupně zapracujte do máslové směsi, až vznikne hladké těsto. Přidejte polovinu lentilek, promíchejte a uložte na 1 hodinu do ledničky.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta odkrajujte lžičkou kousky o velikosti vlašského ořechu a dávejte je v alespoň 4cm rozestupech vedle sebe na připravený plech. Kopečky těsta uhlaďte obrácenou stranou lžičky do kulatého tvaru a ozdobte je zbylými lentilkami.
- Pečte je v předehřáté troubě 9–11 minut, až zezlátnou. Vytáhněte je, budou ještě měkké, ale to je v pořádku. Nechte je zchladnout na plechu a pak je sundejte.
PRIMA TIP: Pečete-li bezlepkově, nahraďte hladkou mouku rýžovou moukou, používáte-li místo hladké mouky špaldovou, počítejte s tím, že cookies budou tmavší.
Lentilkové cookies 2 Zdroj: Kuchařka pro moderní babičku