Valijah Klásová

Kuřecí kokosové korma kari

Moje hodnocení
6x

Korma curry neboli kousky kuřecího masa v jemné kokosové omáčce patří k méně pikantním sladším typům kari. Spolu s máslovým kuřetem tvoří nejoblíbenější dvojici kari, kterou má na lístku snad každá indická restaurace. Korma znamená maso či zelenina v krémové omáčce. Jakmile si osvojíte princip, můžete korma kari variovat přidáním zeleniny či ostřejšího koření.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • velká bílá cibule 1 ks
  • ghí nebo rostlinný olej 2 lžíce
  • chilli papričky 2–3 ks
  • česnekovo-zázvorová pasta 1 lžička
  • mleté koření garam masala 1 lžička
  • římský kmín (mletý římský kmín) 1 lžička
  • mletá kurkuma 1 menší lžička
  • sůl
  • kuřecí prsa 400 g
  • velké rajče 1 ks
  • kokosové mléko 400 ml
  • čerstvý koriandr 1 hrst

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte ghí nebo olej, vsypte chilli papričky a opékejte, až se rozvoní. Přisypte cibuli a jakmile zesklovatí, vmíchejte pastu a za stálého míchání restujte asi 30 vteřin. Přidejte všechno mleté koření a opékejte na středním stupni za občasného promíchání zhruba 5 minut. Podle chuti osolte. Mezitím nakrájejte maso na 2cm kostky.
  2. Maso vsypte k voňavému základu, zvyšte mírně teplotu a restujte ho ze všech stran. Rajče nakrájejte na kostičky, přimíchejte k opečenému masu a duste 10 minut.
  3. Přilijte kokosové mléko a podle potřeby ho nařeďte trochou vody tak, aby maso bylo ponořené. Přiklopte, ztlumte teplotu a vařte asi 30 minut, až maso změkne a tuk se začne oddělovat od omáčky. Odklopte a nechte odpařit případnou vodu.
  4. Kari můžete zlehka rozmixovat ponorným mixérem – vyjměte maso a pak polovinu kari rozmixujte a promíchejte ji se zbylým kari a masem. Posypte nasekaným koriandrem a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Valijah Klásová

Valijah Klásová

Osobní román s pečlivě vybranými a ozkoušenými recepty na různé druhy kari a oblíbené indické a pákistánské pokrmy přečtete jedním dechem. Autorka s netypicky českým jménem se narodila v Písku, přestěhovala se do Prahy a po letech v korporátní sféře se rozhodla otevřít si obchod s indickým kořením. Setkání s pákistánským obchodníkem s kořením jí naprosto změnilo život. Společně s autorkou se naučíte připravovat od základu nejen kari, ale i další zeleninové pokrmy, drobné lahůdky i sladké dobroty.

Vydává nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty