Krupicová kaše s pečeným ovocem, mascarpone a ořechy

Moje hodnocení
4x

Také jste ji v dětství milovali? Krupicová kaše je hodně specifická pro naši kuchyni a máme s ní spojenou řadu vzpomínek. Pojďte si tuto sladkou pochoutku dopřát i dnes, jen trochu vylepšenou a doplněnou o podzimní ovoce a křupavé ořechy!

3 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • plnotučné mléko (např. BILLA BIO) 800 ml
  • pšeničná krupice 100 g
  • mletá vanilka 1 lžička (nebo vanilkový lusk)
  • špetka mleté skořice
  • sůl (špetka soli)
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 2 velké lžíce
  • rum dle chuti (volitelné)
  • mascarpone 250 g

Pečené ořechy a ovoce

  • švestky 7–8 ks
  • hruška 1 ks
  • ořechy 2 hrsti
  • med, čekankový nebo javorový sirup (popř. cukr)
  • špetka skořice

Dokončení

  • mletá skořice
  • med, čekankový nebo javorový sirup nebo moučkový cukr na dochucení

Postup přípravy

  1. Postup na pečené ovoce s ořechy: Švestky i hrušku důkladně omyjte. Švestky rozkrojte podélně napůl, hrušku nakrájejte také podélně, ale na širší plátky – popř. můžete rozkrájet na měsíčky.
  2. Ovoce rovnoměrně rozprostřete do pekáče nebo na plech tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly.
  3. Posypte nahrubo nasekanými ořechy, troškou mleté skořice a zakápněte medem nebo sirupem (popř. lehce zasypte cukrem).
  4. Pečte v troubě předehřáté na cca 180 °C dle výkonu vaší trouby. Potřebujete, aby ovoce pozvolna změklo, lehce pustilo šťávu a ta zkaramelizovala. Stejně tak chcete, aby se ořechy hezky opekly. Dejte si tedy pozor, aby se ovoce jen nedusilo, zároveň se však nesmí spálit a zůstat příliš tvrdé.
  5. Postup na kaši: Mléko nalijte do středně velkého hrnce se silnějším dnem, přidejte krupici a důkladně spolu s mlékem promíchejte metličkou.
  6. Dále přidejte vanilku, skořici a špetku soli. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně jej rozřízněte a pomocí špičky nože vyškrábněte semínka.
  7. Ty i spolu s luskem dejte do hrnce a lusk vytáhněte až jakmile je kaše hotová. Můžete použít i polovinu lusku nebo jen lusk samotný a semínka použít např. do jiného receptu – lusk je sám o sobě velmi aromatický a do kaše se z něj vyvaří i zbytek nevyškrábnutých semínek.
  8. Obsah hrnce začněte pozvolna zahřívat na středním ohni za stálého míchání metličkou. Od kaše neodcházejte a opravdu stále míchejte. Jen tak dosáhnete hladké a nadýchané konzistence. Kaše by se měla vařit zhruba 5 minut.
  9. Ke konci vaření přidejte cukr a ještě krátce povařte, aby se rozpustil.
  10. Dle chuti a preferencí můžete přidat trošku rumu.
  11. Krupičnou kaši stáhněte z plotny a před zapracováním mascarpone nechte zlehka zchladnout – zkrátka nepřidávejte do ještě vařící krupice. Mascarpone poté zapracujte pomocí metličky, dokud se dokonale nespojí s kaší.
  12. Dokončení: Krupičnou kaši s mascarpone rozdělte na 3 větší nebo 4 menší porce a na každou z nich položte několik kousků pečených švestek, hrušek a ořechů.
  13. Dozdobit můžete mletou skořicí a dosladit medem, sirupem nebo práškovým cukrem.

TIP: Kaši můžete před dozdobením pečeným ovocem posypat i kakaem. Také lze do kaše samotné pro ozvláštnění přidat i špetku mletého kardamomu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty