zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Krupicová kaše s pečeným ovocem, mascarpone a ořechy
Autor: Mamachef Krupicová kaše s pečeným ovocem, mascarpone a ořechy

Krupicová kaše s pečeným ovocem, mascarpone a ořechy

Hodnoceno: 4x
Také jste ji v dětství milovali? Krupicová kaše je hodně specifická pro naši kuchyni a máme s ní spojenou řadu vzpomínek. Pojďte si tuto sladkou pochoutku dopřát i dnes, jen trochu vylepšenou a doplněnou o podzimní ovoce a křupavé ořechy!
do 30 minut
3–4 porce

reklama

Postup

  1. Postup na pečené ovoce s ořechy: Švestky i hrušku důkladně omyjte. Švestky rozkrojte podélně napůl, hrušku nakrájejte také podélně, ale na širší plátky – popř. můžete rozkrájet na měsíčky.
  2. Ovoce rovnoměrně rozprostřete do pekáče nebo na plech tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly.
  3. Posypte nahrubo nasekanými ořechy, troškou mleté skořice a zakápněte medem nebo sirupem (popř. lehce zasypte cukrem).
  4. Pečte v troubě předehřáté na cca 180 °C dle výkonu vaší trouby. Potřebujete, aby ovoce pozvolna změklo, lehce pustilo šťávu a ta zkaramelizovala. Stejně tak chcete, aby se ořechy hezky opekly. Dejte si tedy pozor, aby se ovoce jen nedusilo, zároveň se však nesmí spálit a zůstat příliš tvrdé.
  5. Postup na kaši: Mléko nalijte do středně velkého hrnce se silnějším dnem, přidejte krupici a důkladně spolu s mlékem promíchejte metličkou.
  6. Dále přidejte vanilku, skořici a špetku soli. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně jej rozřízněte a pomocí špičky nože vyškrábněte semínka.
  7. Ty i spolu s luskem dejte do hrnce a lusk vytáhněte až jakmile je kaše hotová. Můžete použít i polovinu lusku nebo jen lusk samotný a semínka použít např. do jiného receptu – lusk je sám o sobě velmi aromatický a do kaše se z něj vyvaří i zbytek nevyškrábnutých semínek.
  8. Obsah hrnce začněte pozvolna zahřívat na středním ohni za stálého míchání metličkou. Od kaše neodcházejte a opravdu stále míchejte. Jen tak dosáhnete hladké a nadýchané konzistence. Kaše by se měla vařit zhruba 5 minut.
  9. Ke konci vaření přidejte cukr a ještě krátce povařte, aby se rozpustil.
  10. Dle chuti a preferencí můžete přidat trošku rumu.
  11. Krupičnou kaši stáhněte z plotny a před zapracováním mascarpone nechte zlehka zchladnout – zkrátka nepřidávejte do ještě vařící krupice. Mascarpone poté zapracujte pomocí metličky, dokud se dokonale nespojí s kaší.
  12. Dokončení: Krupičnou kaši s mascarpone rozdělte na 3 větší nebo 4 menší porce a na každou z nich položte několik kousků pečených švestek, hrušek a ořechů.
  13. Dozdobit můžete mletou skořicí a dosladit medem, sirupem nebo práškovým cukrem.

TIP: Kaši můžete před dozdobením pečeným ovocem posypat i kakaem. Také lze do kaše samotné pro ozvláštnění přidat i špetku mletého kardamomu.

Krupicová kaše s pečeným ovocem, mascarpone a ořechy
Autor: Mamachef Krupicová kaše s pečeným ovocem, mascarpone a ořechy

reklama

Mamachef
Martina Hladjuk

Jmenuji se Martina a jsem foodblogerka, fotografka a maminka žijící v Brně. Gastronomii miluji od malička a svoji vášeň nyní sdílím prostřednictvím svého blogu Mamachef. Název spojuje mé dvě já - tedy mě jako mámu a pak jako kuchařku / foodblogerku.

Nejvíce mě baví tvořit lehce netradiční recepty nebo do receptů tradičních přidat alespoň kapku vlastní inovace. Stejně jako na blogu, tak v mojí knize MAMACHEF Radost v kuchyni, najdete podrobně popsané recepty inspirované kuchyní celého světa.