Suroviny
- plnotučné mléko (např. BILLA BIO) 800 ml
- jemná krupice (pšeničná ) 100 g
- vanilka (mletá) 1 lžička (nebo vanilkový lusk)
- mletá skořice špetka
- třtinový cukr 2 velké lžíce
- rum (dle chuti (volitelné))
- mascarpone 250 g
- sůl špetka
Pečené ořechy a ovoce
- čerstvé švestky 7–8 ks
- hruška 1 ks
- ořechy 2 hrsti
- med (čekankový nebo javorový sirup (popř. cukr))
- skořice špetka
Dokončení
- mletá skořice
- med (čekankový nebo javorový sirup nebo moučkový cukr na dochucení)
Postup přípravy
- Postup na pečené ovoce s ořechy: Švestky i hrušku důkladně omyjte. Švestky rozkrojte podélně napůl, hrušku nakrájejte také podélně, ale na širší plátky – popř. můžete rozkrájet na měsíčky.
- Ovoce rovnoměrně rozprostřete do pekáče nebo na plech tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly.
- Posypte nahrubo nasekanými ořechy, troškou mleté skořice a zakápněte medem nebo sirupem (popř. lehce zasypte cukrem).
- Pečte v troubě předehřáté na cca 180 °C dle výkonu vaší trouby. Potřebujete, aby ovoce pozvolna změklo, lehce pustilo šťávu a ta zkaramelizovala. Stejně tak chcete, aby se ořechy hezky opekly. Dejte si tedy pozor, aby se ovoce jen nedusilo, zároveň se však nesmí spálit a zůstat příliš tvrdé.
- Postup na kaši: Mléko nalijte do středně velkého hrnce se silnějším dnem, přidejte krupici a důkladně spolu s mlékem promíchejte metličkou.
- Dále přidejte vanilku, skořici a špetku soli. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně jej rozřízněte a pomocí špičky nože vyškrábněte semínka.
- Ty i spolu s luskem dejte do hrnce a lusk vytáhněte až jakmile je kaše hotová. Můžete použít i polovinu lusku nebo jen lusk samotný a semínka použít např. do jiného receptu – lusk je sám o sobě velmi aromatický a do kaše se z něj vyvaří i zbytek nevyškrábnutých semínek.
- Obsah hrnce začněte pozvolna zahřívat na středním ohni za stálého míchání metličkou. Od kaše neodcházejte a opravdu stále míchejte. Jen tak dosáhnete hladké a nadýchané konzistence. Kaše by se měla vařit zhruba 5 minut.
- Ke konci vaření přidejte cukr a ještě krátce povařte, aby se rozpustil.
- Dle chuti a preferencí můžete přidat trošku rumu.
- Krupičnou kaši stáhněte z plotny a před zapracováním mascarpone nechte zlehka zchladnout – zkrátka nepřidávejte do ještě vařící krupice. Mascarpone poté zapracujte pomocí metličky, dokud se dokonale nespojí s kaší.
- Dokončení: Krupičnou kaši s mascarpone rozdělte na 3 větší nebo 4 menší porce a na každou z nich položte několik kousků pečených švestek, hrušek a ořechů.
- Dozdobit můžete mletou skořicí a dosladit medem, sirupem nebo práškovým cukrem.
TIP: Kaši můžete před dozdobením pečeným ovocem posypat i kakaem. Také lze do kaše samotné pro ozvláštnění přidat i špetku mletého kardamomu.
Krupicová kaše s pečeným ovocem, mascarpone a ořechy 2 Zdroj: Mamachef