Suroviny
- listový špenát (mražený ) 500 g
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 3 stroužek
- máslo 80 g
- zeleninový vývar 500 ml
- bílé víno 100 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- vejce 4 ks
- muškátový oříšek
- ocet
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na másle zpěňte cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidejte nasekaný špenát, který jste předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidejte víno a nechte ho zredukovat na polovinu. Zalijte vývarem a nechte vařit 10 minut.
- Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujte. Ke konci mixovaní přidejte zbytek másla na zjemnění.
- V jiném hrnci zavařte vodu s trochou octa. Udělejte vodní vír, do kterého vyklepněte vajíčko. Vařte cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.
- Polévku můžete vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.
PRIMA TIP: V roce 2019 se stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.