Suroviny
- kokosový nebo olivový olej 1 lžíce
- Cibule 1/2 ks
- Česnek 3 stroužky
- kari (koření nebo pasta) 2 lžičky
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- čerstvý zázvor 1,5cm kousek
- kuřecí vývar 250 ml
- kokosové mléko 330 ml
- střední cuketa 1/2 ks
- Losos 350 g
- hráškové ploché lusky 100 g
- červená paprika (kapie) 2/3 ks
- Sůl
- čerstvý koriandr na ozdobu
Seznam ingrediencí je docela dlouhý, ale spoustu surovin (zeleninu či lososa) je možné obměnit a v cukuletu máte nový originální oběd či večeři. Místo lososa můžete použít např. krevety či kuřecí maso. Mladé hráškové lusky můžete nahradit pak choi, pórkem nebo tenkými stužkami mrkve.
Článek
21x kari v hlavní roli
Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Postup přípravy
- Připravte velkou hlubší pánev. Rozpalte 1 lžíci kokosového oleje a na něm orestujte na kostičky nakrájenou 1⁄2 cibule a najemno nasekané 3 stroužky česneku.
- Jakmile cibulka a česnek změkne, přidejte 2 lžičky kari, 1⁄2 lžičky římského mletého kmínu, na drobné kostičky pokrájený nebo nastrouhaný kousek zázvoru, 250 ml vývaru a 330 ml hustého kokosového mléka. Pořádně promíchejte, aby nezůstaly nikde hrudky koření. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte výkon a vařte na mírném ohni cca 7 min, aby vznikla krémová omáčka.
- Do omáčky přidejte na středně velké kostky nakrájenou cuketu, proužky papriky a duste 5 minut.
- Na závěr vhoďte poslední ingredience, na kostky pokrájeného lososa (1,5 × 1,5 cm) a hráškové lusky. Osolte podle potřeby. Povařte posledních 5–7 minut. Cuketa by stále měla být mírně křupavá.
- Podávejte s rýží, posypané čerstvým koriandrem. Pokud budete ke kari servírovat cuketové nudle, použijte raději bazalku.