Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kari s lososem, kokosovým mlékem a hráškovými lusky
Seznam ingrediencí je docela dlouhý, ale spoustu surovin (zeleninu či lososa) je možné obměnit a v cukuletu máte nový originální oběd či večeři. Místo lososa můžete použít např. krevety či kuřecí maso. Mladé hráškové lusky můžete nahradit pak choi, pórkem nebo tenkými stužkami mrkve.
Článek
21x kari v hlavní roli
Suroviny (3–4 porce)
- kokosový nebo olivový olej 1 lžíce
- Cibule 1/2 ks
- Česnek 3 stroužky
- kari (koření nebo pasta) 2 lžičky
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- čerstvý zázvor 1,5cm kousek
- kuřecí vývar 250 ml
- kokosové mléko 330 ml
- střední cuketa 1/2 ks
- Losos 350 g
- hráškové ploché lusky 100 g
- červená paprika (kapie) 2/3 ks
- Sůl
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- Připravte velkou hlubší pánev. Rozpalte 1 lžíci kokosového oleje a na něm orestujte na kostičky nakrájenou 1⁄2 cibule a najemno nasekané 3 stroužky česneku.
- Jakmile cibulka a česnek změkne, přidejte 2 lžičky kari, 1⁄2 lžičky římského mletého kmínu, na drobné kostičky pokrájený nebo nastrouhaný kousek zázvoru, 250 ml vývaru a 330 ml hustého kokosového mléka. Pořádně promíchejte, aby nezůstaly nikde hrudky koření. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte výkon a vařte na mírném ohni cca 7 min, aby vznikla krémová omáčka.
- Do omáčky přidejte na středně velké kostky nakrájenou cuketu, proužky papriky a duste 5 minut.
- Na závěr vhoďte poslední ingredience, na kostky pokrájeného lososa (1,5 × 1,5 cm) a hráškové lusky. Osolte podle potřeby. Povařte posledních 5–7 minut. Cuketa by stále měla být mírně křupavá.
- Podávejte s rýží, posypané čerstvým koriandrem. Pokud budete ke kari servírovat cuketové nudle, použijte raději bazalku.
Kari s lososem, kokosovým mlékem a hráškovými lusky; foto: P&G Foodies
Seznamte se s P&G Foodies
Blog www.PGfoodies.com jsme začali psát po návratu z Anglie, kde jsme žili téměř celý rok. Díky strávenému času po boku kamarádky a šéfkuchařky Saimy Khan jsme začali vnímat jídlo úplně v jiných rozměrech. Začali jsme si ho užívat a naučili jsme se zpracovat zeleninu tak, že bez ní už nemůžeme být. Zároveň myslíme na to, aby jídlo i krásně vypadalo. Pomáhá to totiž k tomu, aby se naše rodina nebála něco "zdravějšího" ochutnat. Vyřadili jsme z jídelníčku lepek, rafinovaný cukr a snížili jsme příjem mléčných produktů, moc nám to vyhovuje a o tento způsob vaření se na blogu chceme podělit.
Vytvořili jsme si i vlastní e-shop www.honestmarket.cz s produkty, které nesmějí u nás v kuchyni chybět.