Suroviny
- půlky vlašských ořechů 250 g
- led 2 kostky
- granátový sirup (viz tip) 125 ml
- rajčatové pyré 1 lžíce
- mletá skořice 1/4 lžičky
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl 2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý pepř) 1 lžička
- kuřecí stehýnka s kostí, bez kůže 800 g
- případně granátová semínka na ozdobu
Postup přípravy
- Ořechy mixujte v robotu tak dlouho, až začnou lnout k sobě a vytváří se pasta. Dejte ji do kastrolu a zalijte 1 litrem studené vody. Uveďte do varu, vařte takto 4 až 5 minut, pak teplotu snižte a částečně přikryté vařte velmi mírným varem 2 hodiny, po jedné hodině přidejte ještě 200 ml studené vody a ledové kostky. Směs občas promíchejte, aby se ořechy nelepily ke dnu. Po dvou hodinách získáte hutnou, tmavou ořechovou omáčku.
- Vmíchejte do ní granátový sirup, rajčatový protlak, skořici, cukr, sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte ještě velmi mírně vařit.
- Do omáčky vložte kuřecí stehýnka, kastrol přikryjte a na nízkém stupni vše vařte 1 hodinu, na posledních 10 minut sundejte poličku, aby se omáčka odvařila a zhoustla. Podle chuti osolte, opepřete, případně oslaďte. Ozdobte hrstí granátových semínek a podávejte s dušenou rýží.
PRIMA TIP: Většinu orientálního koření, hotové kořenicí směsi včetně některých specialit, jako je mahleb, koupíte přes internet, ve specializovaných prodejnách s arabskými potravinami, v prodejnách ruských specialit najdete například výtečné chlebové placky lavaš nebo sirup z granátových jablek.
Fesenjoon – dušené kuře v ořechové omáčce po perském způsobu Zdroj: Marek Kučera