Fesenjoon – dušené kuře v ořechové omáčce po perském způsobu

Moje hodnocení
5x

Tento recept je příkladem chutí a vůní středovýchodní kuchyně stejně ukázkovým, jako je použitá kombinace tamních surovin a koření. Dlouhá doba vaření (která ovšem moc vaší práce už nevyžaduje) je pak postupem, který dá všem těm nádherným vůním a chutím patřičně vyniknout.

4 porce
120 minut
arabská

Suroviny

  • půlky vlašských ořechů 250 g
  • led 2 kostky
  • granátový sirup (viz tip) 125 ml
  • rajčatové pyré 1 lžíce
  • mletá skořice 1/4 lžičky
  • cukr krupice 2 lžíce
  • sůl 2 lžičky
  • pepř (čerstvě namletý pepř) 1 lžička
  • kuřecí stehýnka s kostí, bez kůže 800 g
  • případně granátová semínka na ozdobu

Postup přípravy

  1. Ořechy mixujte v robotu tak dlouho, až začnou lnout k sobě a vytváří se pasta. Dejte ji do kastrolu a zalijte 1 litrem studené vody. Uveďte do varu, vařte takto 4 až 5 minut, pak teplotu snižte a částečně přikryté vařte velmi mírným varem 2 hodiny, po jedné hodině přidejte ještě 200 ml studené vody a ledové kostky. Směs občas promíchejte, aby se ořechy nelepily ke dnu. Po dvou hodinách získáte hutnou, tmavou ořechovou omáčku.
  2. Vmíchejte do ní granátový sirup, rajčatový protlak, skořici, cukr, sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte ještě velmi mírně vařit.
  3. Do omáčky vložte kuřecí stehýnka, kastrol přikryjte a na nízkém stupni vše vařte 1 hodinu, na posledních 10 minut sundejte poličku, aby se omáčka odvařila a zhoustla. Podle chuti osolte, opepřete, případně oslaďte. Ozdobte hrstí granátových semínek a podávejte s dušenou rýží.

PRIMA TIP: Většinu orientálního koření, hotové kořenicí směsi včetně některých specialit, jako je mahleb, koupíte přes internet, ve specializovaných prodejnách s arabskými potravinami, v prodejnách ruských specialit najdete například výtečné chlebové placky lavaš nebo sirup z granátových jablek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty